http://www.liberalapartiet.se

07 maj 2006

Staten och yttrandefriheten

För ett tag sen gjorde staten ett spektakel av sig själv när Freivalds såg till att Sverigedemokraternas hemsida togs ned för att den visade de otroligt kända danska karikatyrerna av profeten Muhammed.

Nu är det dags igen!

PRQ (Pirate Bay) har den senaste tiden haft hand om en server som stod för hemsidan Kavkaz Center som i sin tur var en nyhetssida av/för Tjetjenska terrorister/rebeller/islamister. Dessa är antagligen till stor del stollar med galna åsikter, och mycket riktigt kom Rikskrim och kammaråklagare Håkan Roswall på besök hos PRQ och tog med sig servern därifrån.

Tydligen är det Ryska ambassaden som lobbat för detta omhändertagande. Svenska staten visar återigen att yttrandefrihet är något för andra, inget som vi vill ha i (S)verige!

Anakata (känd för sitt arbete med Pirate Bays tracker-mjukvara) har pratat med DN och säger själv att han ska skicka ut ett pressmeddelande.

Än så länge är det bara sidor som innehåller vad en förkrossande majoritet (inklusive jag själv) anser är puckade åsikter som försvinner efter statlig terror, men lita på att det kommer ske oftare och oftare, allteftersom staten upptäcker att bara ett fåtal försvarar yttrandefriheten. Snart är det inte bara rasister och terrorister vars åsikter tystas, härnäst är det vi som är starkt socialistfientliga eller rent allmänt statsmotståndare som blir av med vår yttrandefrihet. Och vem vet, sen kanske det är du.

(Anakata skriver själv om det helaLiberal Debatt)

:

Blogger Joacim Persson said...

Det måste vara så att de tror sig kunna hitta något av underrättelsevärde på burken. För så naiv kan ingen vara att han tror att de där tomtarna inte har ett nytt forum/web uppslängt någonstans inom något/några dygn, i något lagom korrumperat land eller så.

07 maj, 2006 20:19  
Blogger Alkanen said...

Jadu, tusan vet =)

Enligt Anakata så fanns det knappast någon känslig information på servern, annat än möjligtvis något IP från dem som skrivit inlägg.

07 maj, 2006 20:43  
Anonymous Anders Gardebring said...

Är det någon som har koll på vad hemsidan innehöll?
Även om min magkänsla är att sådant här alltid är åt helvete så har jag svårt att fördöma det helt innan jag vet vad siten innehöll.. Om den exempelvis innehöll uppvigling till terrorbrott så är det väl inte helt fel att den togs ner, även om det naturligtvis tekniskt sett är helt onödigt eftersom den uppstår på annan plats på nolltid.
Skulle dock inte förvåna mig om svenska staten åter trampat i klaveret, stängningen av sd:s sida var ju ett riktigt vidrigt övertramp från staten. SD har åsikter som jag starkt ogillar, men de har naturligtvis fulla rätten att uttrycka dem.

08 maj, 2006 02:16  
Anonymous Anonym said...

Tjetjenerna hade redan på Sovjettiden ett stabilt rykte som gangsters, mafiosi. Man talade om tre stora 'familjer' enbart i Moskva. 1991 förklarade sig tjetjenerna självständiga, och Jeltsin erkände i praktiken detta. Tjetjenien blev ett gangsterland. Det sägs att tjetjenska maffian år 1992 i Rysslands största bankbedrägeri fick loss motsvarande US$325 miljoner. Man ägnade sig åt gisslantagande i Ryssland: fem fall 1991-1993, och 1994 tre busskapningar. Fem ryssar dog och 16 skadades i den tredje.

I praktiken rådde inbördeskrig i Tjetjenien från september 1994. Ryssland under Jeltsin gick till anfall 11 december. Och sedan rullade kriget vidare.

Två saker att påpeka: 1) Ryssarna var rädda att hela Ryska Federationen skulle splittras upp i småbitar, om man gav tjetjenerna inte bara de facto utan även de jure självständighet. 2) 91 – 94 gick den enda stora pipelinen från Baku/Kaspiska Havet till Svarta Havet genom Tjetjenien.

Ett gäng som t.ex. tar skolbarn till gisslan – ska dom verkligen ha alla fri- och rättigheter?

08 maj, 2006 23:37  
Blogger Alkanen said...

De ska fortfarande ha yttrandefrihet, men helst inom fängelsets murar.

Yttrandefriheten är väldigt viktig, eftersom det är via den vi kan kritisera staten. Av just denna anledning är det imperativt att staten inte tillåts inskränka rättigheten i fråga.

En vis person sa nånting i stil med "Nackdelen med att försvara yttrandefriheten, är att man tvingas försvara så många idioter."

Vi kan inte begränsa yttrandefriheten till att bara täcka saker vi tycker om. Vad vore det då för poäng med friheten till att börja med?

08 maj, 2006 23:58  
Blogger Alkanen said...

Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

10 maj, 2006 15:29  
Anonymous Sparhawk said...

Hrmpf.
De är inte riktigt kloka, varken Tjetjenska gangsters eller Ryska Ambassaden som naivt tycks tro att de på något vis skulle förhindra/förändra något genom att ta ner en webserver.
Tsk, Tsk.

För övrigt intressant artikel i ämnet blogging:
http://www.opinionjournal.com/columnists/dhenninger/?id=110008265

12 maj, 2006 17:15  

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home