http://www.liberalapartiet.se

01 maj 2006

Första maj, aftermath

Det hela började på Järntorget, där Göteborgs socialister (syndikalister, vänsterpartister, kommunister och socialdemokrater) hade samlats för att demonstrera mot sig själva.

Jag, Daniel Berntsson och Carl Jakobsson (även dessa är medlemmar i Liberala partiet) samlades också där, för att precis som de andra demonstrera mot sossarna.

Eftersom vi ville känna oss som en del ur gruppen hämtade vi vår inspiration från Internationalen, och hade därför givetvis en fin banderoll med en strof ur låten:
Vår vackra banderoll
"Båd stat och lagar oss förtrycka, vi under skatter digna ner"

Vi ställde oss på en plats så att vi skulle vara väl synliga för alla som gick i tågen och väntade på att de skulle börja röra på sig. Glåporden lät inte vänta på sig från socialisterna som kom gående förbi oss, men vi blev även påhejade av en gammal folkpartist som kom fram och undrade vad vi stod för egentligen och fick lite muntlig partireklam av mig. Det var en riktigt rolig kille, han tyckte om att käfta. Stor respekt med andra ord. En av kommunisterna som gick tyckte synd om oss som var så fattiga på grund av skatten, att han kastade en krona till oss. Den kommer åka in i partikassan nästa gång jag betalar räkningar =)

När alla tåg hade gått klart packade vi ihop vår vackra banderoll och begav oss mot Götaplatsen där SAP och LO skulle ha sin stora samling.
När vi vandrade upp längs Avenyn möttes vi av följande scen, med härligt totalitära vibbar från Nazityskland, Equilibrium och V for Vendetta:
SAP und LO über alles

Stor imponerande tegelbyggnad (Konstmuséet) med Rörelsens båda baner draperade över väggen, och gamla veteransocialister sittandes på hedersplatsen framför Ledarens podium, blickandes ut över Folket.

Eftersom vi så gärna ville beskåda spektaklet så begav vi oss upp mot Poseidon och ställde oss i trappan mot Konserthuset och vecklade ut banderollen igen.

Efter någon minut kom en socialdemokratisk funktionär i röd overall och sa till oss att ta ner banderollen. Vi sa att vi hade all rätt att vara där och att vi tänkte stå kvar. Men man står inte emot sossekratin ostraffad; mannen gick till anfall och slet ner banderollen på marken.

Vi plockade givetvis upp den igen, men strax därefter kommer socialdemokrat nummer två och säger åt oss att ta ner den. Självklart vägrar vi igen, varpå han säger "Det tror jag inte polisen kommer gilla". Nu är inte vi dom som viker oss för lösa hot, utan säger istället åt honom att hämta polisen så dom får avgöra.
Mannen gick genast bort till en grupp poliser som fanns på andra sidan torget, och kommer snart tillbaks med två cykelpoliser, varav en har mycket stora solglasögon så det inte går att se vem han är.

Poliserna började genast säga till oss att ta bort banderollen. Jag trodde i min enfald att man skulle få reda på vad man gjort fel innan de började bråka med en, men icke. Polisen med solglasögonen slet banderollen ur handen på mig, och började vika ihop den till Daniels protester.
Daniel försöker få reda på vilken lag de anser sig följa när de vill förhindra oss från att stå där. Till att börja med får vi inget ordentligt svar, men så småningom säger de Polislagen, paragraf 13:

Om någon genom sitt uppträdande stör den allmänna ordningen eller utgör en omedelbar fara för denna, får en polisman, när det är nödvändigt för att ordningen skall kunna upprätthållas, avvisa eller avlägsna honom från visst område eller utrymme. Detsamma gäller om en sådan åtgärd behövs för att en straffbelagd handling skall kunna avvärjas.
Är en åtgärd som avses i första stycket otillräcklig för att det avsedda resultatet skall uppnås, får personen tillfälligt omhändertas

Till att börja med störde vi ingen, vi stod tysta med vår banderoll högst uppe på Konserthusets trappa, åtskilliga meter från där tåget gick mot samlingsplatsen. Vi skrek inget, vi muckade verkligen inte på någon. Vi utgjorde således absolut inget hot mot någon allmän ordning, om något så var det den förste socialdemokraten som gjorde det iochmed sitt våldsamma beteende.

Ett annat argument var att vi inte hade ansökt om tillstånd för att demonstrera. Nu är det ju så att man inte behöver tillstånd för sånt i Sverige. Så här skriver socialisterna själva:

Demonstrationsrätten är så viktig att den är inskriven i grundlagens allra första paragrafer. Ansökan om demonstrationstillstånd hos polisen är en ren formalia och till för att de ska kunna ordna med trafiken

Ingen vid sina sinnens fulla bruk skulle kunna hävda att tre ungdomar med en banderoll, som står i en trappa framför Konserthuset, utgör något trafikhinder som behöver polistillsyn. Det hela är alltså varm luft, och inget mer.

Nu har Daniel sin kamera igång och filmar för fullt. Han kräver att få veta varför vi inte ska få stå där när vi inte gör något olagligt. När Daniel filmar polisens ansikte försöker han slå bort kameran och säger åt oss att sluta filma. Sedan kommer hotet; "Ni har två alternativ: antingen går ni härifrån frivilligt, eller att vi kommer flytta på er med polisvåld". Strax efter detta försöker Daniel också få veta vad polisen heter, men det hade vi tydligen inte med att göra.


Efter ett tag tröttnar polismännen och hämtar förstärkning mot oss hemska, revolutionära ynglingar som bara står still och pratar. Nu kommer en tredje socialdemokrat och undrar om vi har problem. Först är han riktigt trevlig och verkar uppriktigt bekymrad över att polisen bråkar med oss, men sen när Daniel påpekar att vi inte ens får veta vad poliserna heter så blir han förbannad och börjar skälla ut oss för att vi inte har vett nog att lyda poliserna utan att fråga. Lagar är tydligen heliga och skola icke ifrågasättas. Även när det inte finns någon lag att luta sig mot är polisens ord lag. Humbug...

Förvånansväckande nog ber polismannen som är kvar för att vakta oss, den uppretade socialdemokraten att gå därifrån.

Sen, när Daniel börjar prata med polisen som är ensam kvar, får vi reda på att vårt brott ligger i att vi har en åsikt som är motsatt Rörelsens. Yttrandefrihet for teh win.
Efter några minuter kommer den solglasögonbeklädde polisen tillbaks med en kollega, och dessa två poliser tar tag i Daniel -- som var den av oss som modigast stod upp mot poliserna och krävde att få veta vad det var vi gjorde som var olagligt -- och eskorterar honom genom folkmassan till den polisbuss som står parkerad på andra sidan, där han kroppsvisiteras och hans ryggsäck genomsöks. Jag och Carl följde givetvis efter för att se till att han inte blir osjysst behandlad. Efter att poliserna vid bussen pratat med oss ett tag, så blir Daniel införd i polisbussen och ivägskjutsad till Redbergsplatsen där han lämnas. Vi är nu förbjudna att gå tillbaks till Götaplatsen med vår banderoll.

På det hela taget måste jag säga att detta var min mest intressanta första maj-upplevelse någonsin. Jag har aldrig blivit hotad av polis förut, och jag har heller inte fått en argsint socialdemokratfunktionär efter mig.

Tror minsann det blir en repris nästa år, men då ska jag ha egen kamera med mig.Här följer de filmer som Daniel spelade in:
1, Kort filmsnutt efter att första socialdemokraten rivit ner vår banderoll och går därifrån
2, Kort av slutet på samtalet med socialdemokrat två
3, Poliserna försöker ta vår banderoll, slår bort kameran, förklarar att vi inte har någon rätt att få veta vad de heter och lite annat roligt
4, Den andre polisen säger att vi inte får ha ett budskap som är motsatt sossarnas och slutligen kommer förstärkningen

Etiketter: , , ,

:

Blogger Fredrik Lindholm said...

Skön bloggpost! Bra att några höll hornen högt när jag inte gjorde det i Stockholm

01 maj, 2006 23:07  
Blogger Alkanen said...

Tackar =)

Jo, Daniel är något av en personlig idol just nu. Jag är skitimponerad över att han vågade stå emot hela tiden, även efter att dom tagit honom.

Det var aldrig något bråk heller, utan bara lugna krav på att på höra vad vi gjort för fel.

01 maj, 2006 23:13  
Anonymous Anonym said...

Tja jag är sådant därnt anonymt vänsterpack. Jag tycker ni gjorde helt rätt. Nästa gång en jävla haschtomte till vänsterextremist säger "snuten är kräk" så kanske ni borde hålla med istället? för vi har inga fri- och rättigheter värda namnet i det här landet. J L talmon kallade det hela "totalitär demokrati". totalitär demokrati FTW! vad ska vi med fri och rättigheter till? det är ju kul med polisstater.

01 maj, 2006 23:37  
Blogger louisep said...

We shall overcome! Fanan högt.

Härligt.

(I stockholm hände ju förstås ingenting sådant, man får ju skämmas)

01 maj, 2006 23:53  
Blogger Alkanen said...

Tack för ditt stöd.

Alla snutar är inte kräk, men vissa är det tyvärr =/

01 maj, 2006 23:54  
Anonymous David said...

Hej Miffon!

Jag är ingen snutälskare, men allvarligt talat, här gjorde ni bort er rejält.

Polisen har till uppgift vid sådana här demonstrationer att garantera ordningen - man förklarar ju tydligt för er att ni inte får provocera demonstrationen, något ni själva erkänner att ni gör, därför att det kan leda till bråk.

Sedan frågar man flera gånger om ni vill ha en anvisad plats, det bryr ni ju er inte ens om att bemöta.

Var glad att man bara tog till polislagens rätt att avlägsna en av er - hade kling och klang varit på den sura sidan hade ni kunnat sitta med förundersökningar om brott mot brottsbalken 16:3 och 16:4 mot er.

02 maj, 2006 00:02  
Blogger Alkanen said...

Hehe, stackars Louise, bara massa jobbiga reclaimare hos er va? =)

02 maj, 2006 00:08  
Blogger Alkanen said...

Hej på dig med David.

Hur kan det vara provocerande att stå med en banderoll med text ur den sång de själva spelar och sjunger när det marscherar? Vore som om du kom och försökte få mig ledsen genom att kalla mig kapitalist ju...

Vi svarade på om vi ville ha en plats anvisad, vi sa att vi stod bra där vi stod. Jag vet inte om det är med i nån av filmerna, men allt kom tyvärr inte med där.

Hur skulle de kunna använda brottsbalken 16:4 mot oss?
Texten lyder "Om någon genom våldshandling eller oljud eller på annat dylikt sätt stör eller söker hindra [en jäkla massa olika sammankomster]"
Det stämmer verkligen inte in på vad vi gjorde. Vi stod vid sidan, tysta och höll i en banderoll med DERAS EGEN TEXT på.

16:3 är lurigare, den behöver jag nog en jurist för att kunna avgöra om den passar eller inte.

02 maj, 2006 00:12  
Anonymous Simon Mann said...

Man kan babbla hit eller dit vad som står (eller inte står) i den ena eller andra lagen. Det är emellertid inte särskilt intressant. Då missar man fullständigt huvudpoängen.

Huvudpoängen är att det är fullständigt oacceptabelt att människor inte erkänns yttrandefrihet i detta land. Att demonstrera fredligt är en del av yttrandefriheten! (Man skulle dessutom kunna tycka att det är särskilt viktigt att man får demonstrera helgdagen den 1 maj, vilken är instiftad för demonstrationssyften.)

Om poliserna agerade enligt lagarna gentemot de fredliga liberala demonstranterna - då är det lagarna som är absurda.

Om poliserna agerade vid sidan av lagarna på uppdrag av det lagförfattande partiet - då är det poliserna och det styrande partiet som är absurda.

Om det var en kombination av de två ovanstående förhållandena (mest troligt...) - då är det dubbelabsurt!

02 maj, 2006 00:29  
Anonymous Rommedahl said...

ni skulle ha bett om att få göra en polisanmälan =)

02 maj, 2006 01:34  
Blogger The_Great_Below said...

Mycket bra initiativ, och den som på fullt allvar menar att det är provocerande och kan leda till våld om någon fredligt uttrycker en avvikande åsikt säger egentligen mer om vänstern än de tappra gossar som detta inlägg handlar om.

02 maj, 2006 01:38  
Blogger The_Great_Below said...

Det är dessutom intressant att liknande incidenter i USA hade gett stora rubriker i de vänsterorienterade svenska medierna. I Sverige påstår ju folk på fullt allvar att det är totalitärt att avlägsna folk som ställer sig upp och skriker när politiker talar på republikanernas kongress. Vad ska då detta kallas? Kom igen, visa lite jävla intellektuell ärlighet för en gångs skull.

02 maj, 2006 01:41  
Blogger Kalle said...

All heder till er =).

Humor verkar inte vara etablissemangets stora svaghet =).

Banderollen med de tysta raderna i internationalen....världsklass.

Kanske dags att skapa en organisation vid namn "den förlorade strofen" och utöka antalet deltagare till nästa år =).

02 maj, 2006 06:43  
Anonymous Anonym said...

"Gör som vi säger eller så använder vi våld" är allt jag bryr mig om egentligen, när hade staten rätt att hota sina medborgare med våld för att lösa vad exakt? Alltid så genomskinligt när poliser babblar på om lagar diffusa nog att passa i princip allt.

"Jo kalle 5 år såg hotande ut, så jag våldade ner honom, her domare"
Och varför får man inte veta hans namn? Är han rädd att något ska hända? Hysteriskt osäkra poliser blir när det är på spel...

02 maj, 2006 07:28  
Blogger Wolfenstein said...

Nästa år så vill jag också vara med.

02 maj, 2006 07:46  
Blogger Bohem said...

Ni borde kanske ha med mer av internationalen nästa gång. Kanske t o m komplettera med en synlig socialdemokratisk märke och se om det blir någon skillnad...

02 maj, 2006 09:25  
Blogger Alkanen said...

Intressant förslag Bohem, men jag tror inte att jag skulle kunna gå omkring med en sossesymbol. Det kändes hemskt nog att gå omkring med banderollen hoprullad så det verkligen såg ut som om vi hade varit med i socialisternas egen demonstration.

02 maj, 2006 09:35  
Blogger Anders aka SwedeBear said...

Mitt inlägg på min blog

Respekt grabbar!

02 maj, 2006 10:23  
Blogger Alkanen said...

Hehe, tack =)

02 maj, 2006 10:27  
Anonymous Anonym said...

Angående BrB 16:3

Enligt kommentarerna till brottsbalken (Holmqvist et al sid 16:12) är 16:3 inte tillämplig då endast en eller ett par enstaka personer i en folksamling uppträder ordningsstörande.

En liten grupp kan dock bryta mot 16:8 och 16§§ samt trafikförordningen (1998:1276). I det här fallet kan möjligtvis 16:16, förargelseväckande beteende, bli tillämpbart. Den paragrafen tar dock främst sikte på beteenden som enligt gängse uppfattning är förargelseväckande.

Er banderoll borde inte enligt gängse uppfattning kunna anses stötande (Orden i sig kan inte anses stötande); om nu inte Socialdemokratins uppfattning är den gängse...

02 maj, 2006 10:49  
Blogger Zev said...

Utmärkt bloggpost...

Förresten borde ni också se om ni kan få upp upp det här på TV-nyheterna, pappersmedia också förstås men jag tänkte ju att videofilmerna kan göra sig bra i tv-rutan.
(Gör "Transcripts" också så att det framgår tydligt vad som sägs och av vem)

02 maj, 2006 11:16  
Anonymous MMN said...

Fan också, fattar ni hur bra det där fotot med GBGs Konstmuseum är, kortet säger ju allt! Lägg ut bilden i större format, minst lika brett som blogginlägget.

02 maj, 2006 11:19  
Blogger Alkanen said...

Tackar Zev. Vi har redan två tidningsintervjuer gjorda (TT pratade med mig strax efter att Daniel blivit instoppad i polisbussen, och sen gick vi allihop till GT och gav dem alla bilder, filmerna och en intervju).

TV kan nog bli svårare, men om någon har kontakter och kan fixa det så vore det såklart guld.mmn, vi vet precis hur bra fotot är =) Man fick en otrolig känsla när man gick uppför avenyn och såg det där framför sig.

Om du vill se en större bild så kan du klicka på den i inlägget, då får du en som är 1024 pixlar bred.

02 maj, 2006 11:36  
Blogger Fredrik Persson said...

Ni kanske kan prata med HAX, ang. att få in grejer i TV? Han har ju producerat en film åt TV8, så han kanske känner någon där.

02 maj, 2006 11:46  
Blogger Joacim Persson said...

Tja, be JO utreda om polisens förfarande varit lagenligt.

Vidare är det också så att uniform inte är någon legitimation. Om den förmente polisen vägrar uppvisa legitimation på anmodan, så kan man vara full i fan och säga "Nähää, du är ingen polis. Du är bara en utklädd bov!" och göra ett envarsgripande på vederbörande.

Jag tycker inte om mötesstörning, men det ligger ju en sublim humor i att citat från Internationalen anses vara ett budskap som är tvärt emot socialismens.

Men när nyliberaler demonstrerade för kapitalism i Linköping (med "n") härom året, och diverse bilvältarkommunister klampade in med egna plakat för att störa mötet, då kom kom inte polisen och slängde ut dem.

Inte heller när brunsossen Curt Linusson höll tal (med tillstånd i tillbörlig ordning) i Lidköping (med "d") och samma klientel, inklusive en socialdemokratisk kommunalpolitiker, kom dit och blåste i visselpipor samt kastade ägg på honom, ingrep någon polis.

Demonstrationer är tydligen ett privilegium som enbart tillkommer socialister. Nå, det kanske är passande så. En demonstration är egentligen bara ett rituellt hot om våld och därigenom inte något som civiliserade människor bör befläcka sig med.

02 maj, 2006 12:41  
Blogger Humle och Dumle said...

Bra jobbat, en rolig och mycket träffande aktion! Polisens agerande visar på de klassiska och nära banden till S. Partipolis?
MVH Humle

02 maj, 2006 13:49  
Anonymous Erik said...

Jag tycker att det var ett strålande initiativ att dra sossarnas uppmärksamhet till de förträngda raderna i internationalen. Mer sådant!

Redogörelsen för er demonstration är dessutom rolig och välskriven.

Dock tycker jag att det är litet onödigt att vinkla slutet mot att Polisen inte skulle ha rätt att flytta på er. Jag, för min egen del, skulle heller inte ha brytt mig om vad en sossefunktionär säger, men skulle definitivt ha följt polismannens uppmaning.

Jag anser också att andra skall lyda när polisen säger till. Att man sedan klagar på att polisen gjort fel är en annan sak, men i den akuta situationen är polismannens bedömning den enda intressanta. Det spelar ingen roll om polisen har lagen på sin sida eller inte, när en polis säger åt en att göra något så skall man göra det, IMHO.

02 maj, 2006 14:39  
Anonymous Errbe said...

Enpartistaten i sin prydno

Ordningsmakten skyddar de som börjar bråka, för att de "känner sig provocerade". Något som ingen annan kan bedöma givetvis. Men lagen torde ingenstans sanktionera våld av den som "känner sig provocerad" utan att någon störning orsakats.

Sätt upp en hemsida där ni annonserar nästa års "demonstration", så att ni då får många supporters runt banderollen. Fördela ansvar för filmning, fotografering och ljudupptagning, så att det alltid finns flera vittnesmål för varje fas i konfrontationen, om den alls blir av då. Ni borde också kunna finna en frivillig advokat att biträda er på plats.

Kör vidare.

Verkligt bra initiativ. Det är sådana som behövs för att riva den stela, fantasilösa blockpolitiken.

02 maj, 2006 14:44  
Anonymous Anonym said...

Ojoj- det var lite andra takter än när Det Nya Partiets möten tilläts totalförstöras i valrörelsen 98. Likheten inför lagen är helt avskaffade i Sverige, det är bara att konstatera.

02 maj, 2006 15:08  
Blogger Alkanen said...

Fredrik, du har en poäng där. Ska skicka ett mail och höra ifall han tror att det kan vara intressant.

Joacim, det är funderingar på att göra en anmälan. Om inte annat så för att de vägrade legitimera sig, det *måste* vara ett lagbrott.

h&d, tackar =)

Erik, det var på intet sätt en akut situation så det fanns ingen risk med att kräva att få veta varför de ansåg att vi inte skulle få vara där. Hade det varit en mob på väg mot oss så tror jag att vi hade följt med och tagit snacket med polisen nån annanstans.

Personligen anser jag inte att man blint ska lyda polisen. Man bör följa lagen, men det är en helt annan sak. Man bör också försöka vara behjälplig när polisen utför sitt arbete, men vi ansåg ju att de inte gjorde det här.

errbe, visst är det tragiskt att det alltid är de fredliga som får skit? =)

Det finns inga officiella planer för vad som händer nästa år direkt, men förhoppningsvis är vi några personer som leker lite nånstans iaf, lite roligt måste man väl få ha?

anonymous, men dom var ju inte rabiata, revolutionära och våldsamma liberaler som vi. Klart som fan att dom inte behövde föras från platsen =)

02 maj, 2006 15:33  
Blogger Wille said...

Det spelar ingen roll om polisen har lagen på sin sida eller inte, när en polis säger åt en att göra något så skall man göra det, IMHO.
Det är många i världshistorien som marscherat rakt ned i massgravar med den inställningen, eller hjälpt sina grannar göra detsamma.

Det finns ingen anledning i världen att lyda vare sig dåliga lagar eller dåliga poliser. Den enda legitimitet de har sitter i pistolhölstret och deras personliga integritet, i avsaknad av det sistnämnda endast i det förstnämnda.

02 maj, 2006 15:53  
Anonymous Fredrik Gustafsson said...

Underhållande läsning! Kan meddela att min valborg var betydligt lugnare =/

02 maj, 2006 16:02  
Anonymous Anonym said...

Precis Alkanen, de som sänkte Det Nya partiet 98 var stormtrupper som tilläts att med skramlor, oväsen och glåpord FÖRSTÖRA möten och även fysiskt hota mötesarrangörerna. INGEN anmälan mot sabotörerna ledde till åtal, däremot åtalades Wachtmeisters fru för något hon gjorde i nödvärn om jag inte missminner mig. Sverige är numner en ren polisstat av DDR-snitt, men med en polerad yta. Låt oss gnida bort det tunna lagret! Ni har gjort en mycket bra insats i den riktingen. Mer sånt!

02 maj, 2006 16:04  
Blogger Alkanen said...

wille, jag håller med dig helt. Däremot anser jag att man ska verka för en lagändring snarare än att bryta mot lagen i fallet med dåliga lagar. Men jag kanske är feg, vad vet jag? =)

Fredrik, hehe, nästa år får du ta båten och hälsa på oss =)

anonymous, att försöka förstöra möten anser jag vara förkastligt. Jag tror inte ens att jag behöver säga vad jag anser om att hota personer med våld. Stort tack för ditt stöd, vem du nu är =)

02 maj, 2006 16:10  
Blogger Redhead said...

Haha, bra jobbat. Fan va nice att citera sosse-sången.

02 maj, 2006 16:23  
Blogger Wille said...

wille, jag håller med dig helt. Däremot anser jag att man ska verka för en lagändring snarare än att bryta mot lagen i fallet med dåliga lagar. Men jag kanske är feg, vad vet jag? =)

Jag tycker att civil olydnad (fredlig sådan) är ett ypperligt sätt att lysa lampan på dumma och korkade lagar.

För att använda ett exempel:
I delstaten New Hampshire krävs det licens från staten för att få ägna sig åt skönhetsvård mot betalning.
Detta belyste några frihetsaktivister genom att sätta sig utanför myndigheten som sköter licensen ifråga, ringa lokalpressen samt polisen, för att därefter administrera en nagelfilning mot en betalning på $1.
De blev arresterade och ivägburna, allt inför pressens blixtrande kameror.
Några veckor senare togs frågan om avskaffning av licensen upp i delstatssenaten.

02 maj, 2006 16:24  
Blogger Alkanen said...

Tackar hedblom =) Jag är förbannat sugen på att demonstrera nästa år med ett av SAP:s första valbudskap: "Lägre skatt till arbetarna". Kan tänka mig att den inte kommer uppskattas heller.

wille, haha, fyfan vad kul gjort. Jag kan tänka mig att vara lite pragmatisk i frågan om civil olydnad tills vidare då =)

02 maj, 2006 16:27  
Anonymous Erik said...

Jag är själv litet splittrad i frågan om civil olydnad. Jag kan förvisso, principiellt, tänka mig att protestera mot dumma lagar genom civil olydnad, även om jag i själva verket nog är för lat/feg/väluppfostrad för att göra det.

Poängen i detta sammanhang är dock att aktionen var riktad mot SAP, inte mot inskränkningar i demonstrationsrätten.

Exemplet med skönhetsbehandlingar i USA är ju tydligt lyckat just för att det finns en så klar koppling mellan aktionens olaglighet och det man vill protestera mot.

Om man vill genomföra en aktion för att illustrera det absurda med inskränkningar i rätten att demonstrera så bör man i min mening renodla aktionen litet mer. Om man däremot vill protestera mot att SAP blivit världsfrånvänt är den ovan beskrivna aktionen helt klockren, frånsett att konflikter med ordningsmakten distraherar från sakfrågan.

Jag hoppas att min ståndpunkt förtydligades en smula av ovanstående.

Man skall självklart inte lyda polisen om man genom att lyda utsätter sig själv eller annan för fara. Det måste givetvis gå att idka nödvärn även mot en polis. Jag uppfattade dock inte situationen som sådan att det vore påkallat...

02 maj, 2006 17:12  
Blogger Robin Leijon said...

Har läst vad du skrev och sett filmerna.

Detta skrämmer mig verkligen, är det ett sådant land vi vill ha?! Ett land där endast de politiskt korrekta har rätt att demonstrera för sina åsikter för att de kan "provosera" (som en av polismännen uttryckte det).

Jag ger dig och din vän all respekt för att ni stod på er så länge som ni gjorde.

Hade jag haft tid, och ork - så hade jag gått ner till polisstationen direkt och anmält poliserna för tjänstefel (hoppas någon annan gör det).


/Robin Leijon
Nyliberal

02 maj, 2006 18:23  
Anonymous Micke said...

Jag håller med Erik. När en polis fredligt (även om det är ohövligt) uppmanar en att lämna platsen (vilket de ju gjorde) ska man göra det, och ta diskussionen efteråt, såvida det inte föreligger extraordinära omständigheter som skulle göra det svårt eller farligt att avlägsna sig.

Även om jag håller med om budskapet, så tycker jag att såna här "anti-demonstrationer" är rätt barnsliga. Det enda de kan leda till är osämja. Av den anledningen tycker jag att polisen gjorde rätt. Ni borde flyttat er till andra sidan torget, t ex.

Och angående New Hampshire protesten... jag tycker det är fullt rimligt att ha licens för skönhetsvård. Det är en enorm risk för sjukdomsspridning vid kroppsvård (nagelvård, fotvård, ansiktsbehandlingar, hårtvätt), och precis som vid t ex livsmedelshantering eller sjukvård så bör det finnas regler som konsumenten kan lite på följs av den de köper tjänster av. En licens ger då konsumenten en snabb vägledning om att det är en rörelse som lever upp till vissa minimikrav.

02 maj, 2006 18:34  
Anonymous Sandbuzz said...

Bra jobbat Liberala vanner! Reaktionen av er lilla demonstration fran socialister och polis visar tydligt upp brister i demokratin i Sverige.

Helt forkastligt agerande fran polisens sida!

Polisen ska helt enkelt grupperat sig mellan de tva grupperna for att hindra en konfrontation, da deras enda och framsta uppgift ar att skydda medborgare.

Polisen ska aldrig har bett er avlagsna er och rulla ihop banderollen.

Polisen ska absolut inte agera skiljedomare i politiska fragor som snuten i era filmsnuttar...

Polisens agerande ar tydligt bevis pa enpartistaten dar endast en asikt far forekomma.

Genialt av er att visa upp texten ur Internationalen "under skatter vi digna" och pa samma gang visa pa hur socialisterna har totalt misslyckats i sitt folkhemsbyggande. Rorelsen skapades ca. 1898(?) under banderollen att sanka skatter for de lagavlonade (skatten var da ca. 10%)...He he!

02 maj, 2006 19:21  
Anonymous Anonym said...

En av Polismännen på Videon 00022.avi
vet jag namnet på om det skulle vara av intresse vid ett ev rättsligt efterspel, om ni vill veta det så posta det i tråden på FB... så kan vi lösa det.
http://www.flashback.info/showthread.php?t=323857

02 maj, 2006 19:38  
Blogger The_Great_Below said...

Nästa år kommer jag med; alla gånger. Demonstrationer skall ske MOT makten, inte FÖR den.

02 maj, 2006 19:43  
Blogger Vän av ordning said...

Men ge er. Poliserna är ju otroligt tålmodiga och inte speciellt ovänliga heller. De förklarar att ni står olämpligt vilket de ju har fog för eftersom de just bevittnat minst två socialister som helt klart ogillade det ni håller på med.

Yttrandefrihet är superviktigt. Så viktigt att vi alla (förhoppningsvis) till varje pris vill värna om den. Samtidigt vill vi undvika bråk eftersom det knappas gynnar någon. Det är detta som ligger bakom polisens handlande. Därför förklarar de att ni står olämpligt placerade och vill anvisa en annan plats. Helt korrekt i min mening. Vad bråkar ni om? Ni låter som socialister som gnäller över polisstat och övervåld. Välj vilka strider ni vill ta. Att bråka med polisen om det här är rent trams!

Jag sympatiserar med många av era åsikter och tycker det ni gjorde var en skitkul grej. Men ägna er åt sakfrågan i stället för att värna om era egna, i mitt tycke, lite för långa tår.

02 maj, 2006 20:37  
Blogger Wille said...

Appropå poliserna:
Jag tror inte det finns någon politisk agenda överhuvudtaget hos dem, möjligtvis okunskap och en lite övernitisk vilja att hålla ordning och "hjälpa" dem som först klagade (dvs sossarna).

02 maj, 2006 20:56  
Anonymous Babben said...

Hahaha! Kan inte sluta garva. Jag kommer ner nästa år och fotar åt Er om det blir något liknande.

02 maj, 2006 22:30  
Blogger Wolfenstein said...

"Hej Miffon!

Jag är ingen snutälskare, men allvarligt talat, här gjorde ni bort er rejält.

Polisen har till uppgift vid sådana här demonstrationer att garantera ordningen - man förklarar ju tydligt för er att ni inte får provocera demonstrationen, något ni själva erkänner att ni gör, därför att det kan leda till bråk."

Om man resonerar på det sättet så ska polisen köra bort invandrare när nynazisterna demonstrerar.

02 maj, 2006 22:41  
Blogger apa tycka, apa skriva said...

Jag skulle önska att poliserna bekämpade våld, oavsett vem som utför det eller hur "provocerad" denne känner sig. Om socialister angriper liberaler bör polisen agera mot socialisterna. Om nynazister angriper folk med utländskt utseende bör polisen agera mot nazisterna. Om LP angriper nazister bör polisen agera mot LP. Och så vidare.

03 maj, 2006 00:29  
Anonymous Anonym said...

Helt underbart!!! Detta var det bästa jag läst på länge!!!

//Brådhis

03 maj, 2006 02:15  
Anonymous thomas said...

hade ni varit anarkister så hade de slagit er på käften så ni kanske kom rätt lindrigt undan trots allt.

kul aktion över lag.

03 maj, 2006 03:24  
Anonymous Filip Björner said...

Hejsan!

Jag har inte lyckats se filmsnuttarna, så det jag skriver nedanför baserar sig på det jag har läst här.

1) Aktionen var i utgångsläget alldeles lysande, och inte alls ”barnslig” el. dyl. Den handlar ju om att påminna socialisterna om det lilla som en gång var bra i deras egna idéhistoriska rötter. Och den påminnelsen borde de givetvis tåla, även om de inte har någon skyldighet att tycka om den.
Er demonstration var också fredlig och anständig, samt laglig. Ni påbörjade den under grundlagens skydd för yttrandefriheten. (Och om nu den lagen inte hade funnits, så att demonstrationen hade varit olaglig, så hade den i alla fall varit moraliskt rätt.)

2) Ni angreps av en funktionär som utövade egenmäktigt förfarande när han dök på er banderoll. Han må ha rätt att ohövligt framföra sitt tyckande till er, men han har inte rätt att handgripligen ingripa mot er aktion. Det förfarandet är olagligt.
Ni har (fortfarande) rätt att polisanmäla den funktionären. (Och det hade varit bra om ni hade tänkt på att kräva av polisen att få hjälp med att få namnet på den funktionären, för att ni vill göra en polisanmälan mot honom för egenmäktigt förfarande, samt kanske även för ytterligare några brottsrubriker…)

3) I det ögonblick polisen ingriper mot er, så har ni skyldighet att lyda direktiven. Polisen har RÄTT att beordra vem som helst, var som helst, att sluta utöva sin yttrandefrihet på visst sätt --- OM --- det är så att polisen befarar att ni sätter er egen säkerhet på spel, eller äventyrar andra människors säkerhet. (Så vitt jag förstår så har ni missat den enkla poängen att polisen även kan/får/bör/måste skydda er säkerhet utifrån sin egen bedömning av säkerhetsläget.)
När polisen upprätthåller ”den allmänna ordningen” så kan det alltså i detta sammanhang innebära två saker (utöver sådant som att se till att gångtrafik inte förhindras etc.):
A) Polisen bedömer att ni befinner er i fara, samt bedömer att polisen själv inte har resurser/kapacitet nog att trygga er säkerhet (utan att förflytta er, eller nåt sånt).
B) Polisen bedömer er som ett potentiellt hot mot personer i demonstrationståget, och vill skydda dem mot er. (Polisen vet inte att ni är snälla och trevliga, inte har små molotovcoktails i fickan, samt att ni inte har 25 galna sympatisörsligister med er i människomassan som kan tänkas begå våldsdåd tillsammans med er, eller utan er och då kanske vara sporrade av sina sympatier till er.)

4) Ni hade skyldighet att lyda polisen utan att de skulle behöva legitimera sig. Tiden och platsen ÄR deras legitimation, samt ert medel att rättsligt peka ut dem i efterhand -- om nu det skulle behövas, men det här var inte ett sådant fall.
Poliser har skyldighet att legitimera sig vid t.ex. en husrannsakan, vid ett civilpolisingripande etc., men det är andra omständigheter och hör inte hit.

5) Ni har rätt att fortsätta aktionen, om det går, där som polisen finner det säkert nog.

6) Ni har rätt att i efterhand kritisera polisen för bristande omdöme etc., men ni har inte rätt att hindra polisen från att agera för er och de andras säkerhet utifrån ett eventuellt bristande omdöme.
Ni måste också ha klart för er att det tyvärr finns lätt stressade poliser som inte har den verbala förmågan att förklara saker som det vore önskvärt att absolut alla poliser borde ha, men de har ju inte mindre rätt att agera i enlighet med sitt eget säkerhetsomdöme för det.

7) Det kan också mycket väl vara så att ni försatte er i en större fara än vad ni själva förstod, samt att polisen förstod detta rätt så korrekt.

-------------

Visst kan ni göra om samma typ av aktion nästa år, men se då till att ni lyder polisens direktiv. (Och fortsätt gärna filma alltihopa, och ifrågasätt lugnt det ni vill, men missa då inte att främst filma och ifrågasätta de civila personer som kanske dyker på er [med eller utan röda overaller]. Och någon av er bör vara tilldelad uppgiften att ha med sig papper och penna, och prioritera att skaffa underlag för en eller flera polisanmälningar. Den personen kan t.ex. skugga någon civilist som har dykt på er, och med lagom distans försöka luska reda på personuppgifterna.)

Och ni kan också börja fundera över om det inte kunde bli minst lika givande att arrangera en aktion vid någon tid och plats där det finns visst hopp om mediaintresse även om ni har polisens stöd och genomför en aktion på egen hand. Varför inte t.ex. gå en liten demonstrationstågpromenad, och avrunda den i en slags talarstol (på t.ex. en ölback på ett torg, eller i en riktig talarstol någonstans), samt med en megafon, eller högtaleri?

-------------

Vad gäller den demonstration som genomfördes i Stockholm för några år sedan, med Johan Norberg m.fl. i spetsen, så var inte jag med där eftersom jag inte vill ha med anarkistvänner att göra. Men alldeles uppenbart är det så, att ifall det fanns någon/några poliser i närheten då, så misskötte de sitt jobb om de inte ingrep mot de där personerna som extremt provokativt störde den demonstrationen. (Detta är dock en sak för sig, och oavsett vilka omständigheter som gällde och rådde där och då, så är det ovidkommande för vilka rättigheter polisen har när det gäller att upprätthålla den allmänna ordningen i andra fall. Idag finns det ju t.ex. ett maskeringsförbud vid demonstrationer som jag inte tror att det fanns då.)

Nu hoppas jag att även Simon Mann m.fl. tar intryck av mina argument, och smälter dem ordentligt. Ert iniativ var ju utmärkt Daniel, Daniel och Carl, och ni bör ta min allvarligt menade kritik som en stimulans till hur ni kan agera ännu bättre nästa gång. Laglydighet, tydlighet och planering lönar sig även praktiskt, om man vill åstadkomma något gott. För det moraliska och det praktiska sammanfaller ju alltid i längden.

Mvh
Filip

03 maj, 2006 04:10  
Anonymous Edvard said...

Är det inte ganska barnsligt att inte ens kunna fixa sin egen demonstration om man nu vill demonstrera? Känns det inte lite fånigt att vara så små och obetydliga att man liksom måste hänga på och förhålla sig till några andras demonstration? Det ser fånigt ut. Och jag är inte det minsta sosse...

03 maj, 2006 08:53  
Blogger Johan Ingerö said...

Skitbra jobbat grabbar!

03 maj, 2006 10:08  
Anonymous Anonym said...

Mycket kul och bra initiativ, Alkanen! Visst kommer det alltid att finnas folk som står i bakgrunden och gnäller över att vissa saker borde ha utförts på ett annat sätt men det är inget att bry sig om.

Enligt min mening kan man dela upp befolkningen i de som gör något och de som står bakom och diskuterar hur detta borde ha utförts efteråt.

Du verkar tillhöra den första gruppen vilket hedrar dig. Hoppas på en repris nästa år.

MVH
Byggarn

03 maj, 2006 10:43  
Anonymous Anonym said...

Hej!

Jag hoppas att ni kommer JO-anmäla polisens handlande? Som ni själv säger så e d ytterst tveksamt om polisen hade lagstöd när de tog bort banderollen. När de dessutom förde bort och visiterade samt sökte igenom er kompis väska e de ute på extremt hal is.

/Jur. Stud.

03 maj, 2006 11:37  
Blogger Joacim Persson said...

Boka Götaplatsen redan nu för nästa års första maj -- så får sossarna bli bortschasade av polisen när de kommer och stör. (Eller hålla sig på Järntorget.)

Vidare ger det ett intressant prejudikat när en offentlig byggnad upplåts för att hänga upp politiska symboler i stalinistformat på. Det öppnar onekligen möjligheter. Vad sägs om en jättebanderoll där på WFC?

Jag blir så avundsjuk. Det ynkliga förstamajtåg jag själv bevittnade utgjordes av en liten trött skara som efter att ha gått lite vilse i pissregnet försvann in i aulan på en skola. Jag hade tänkt fotografera fåniga plakat, men de få de hade var förtryckta och intetsägande. De bästa plakaten är ju de som dumhuvuden skriver själva.

03 maj, 2006 12:21  
Blogger Joacim Persson said...

Öh "förtryckta" som i "för-tryckta", även om den första tolkningen onekligen låter intressant.

03 maj, 2006 12:22  
Anonymous Anonym said...

Mannen i film två är Claes Wennberg, förste ombudsman för Socialdemokraterna i Gbg och alltså den högste antällde funktionären. Det här är bättre än ni tror.

03 maj, 2006 12:26  
Blogger Alkanen said...

Kul att ha pratat med högste funktionärhönset. =)

Lessen att jag inte besvarat alla kommentarer som kommit idag. Jag har tänkt skriva ett blogginlägg som till stor del handlar om kommentarerna, eftersom det har blivit så många. Har där också planerat att förtydliga en del detaljer som jag missade i min iver att få ut texten redan på första maj.

03 maj, 2006 12:29  
Anonymous Anonym said...

Blir nu nästa liberala projekt att avskaffa gummiparagraferna i Polislagen eller passar det bara att gnälla när det är liberaler i fel ände av batongen? Ni blev inte bussade till Bergsjön, hamnade inte på häcken, ingen lemmar har vridits ur led, ingen har anmälts för våldsamt motstånd av blåljugande snutar, inte ens ett blåmärke finns att visa upp. Ni har en del svensk vardagsrepression kvar att pricka av.

03 maj, 2006 13:00  
Anonymous renegader said...

GRYMT!!
vilken underbar blog! nästa år
vill jag vara med och demostrera!

03 maj, 2006 13:38  
Anonymous Bitr. jurist, Norrmalmstorg said...

Jag håller med den ovan som föreslog en JO-anmälan (blankett på www.jo.se/JOAnmalan.dpf?Language=sv). Bifoga filmer och vad du redan skrivit här på bloggen om fallet. Anmälan är gratis och jag tror att det finns riktigt goda möjligheter att JO kommer att rikta anmärkningar mot polisens agerande (de andra "rättsutredningarna" om olika brottbalksparagrafer ovan känns inte överygande).

03 maj, 2006 13:43  
Blogger Alkanen said...

Martina, klart du ska med och demonstrera =)

Anonym fegis, gummiparagrafer är jag principiellt emot ja. Klart vi inte hamnat på häkte, fått armar eller ben vridna ur led eller har blåmärken. Det finns minst två anledningar till detta:
1) Vi hade kamera och dokumenterade vad som hände
2) Vi är fredliga människor som föredrar att prata framför att bråka fysiskt. Till skillnad från flera socialister jag träffade under dagen.

Bitr. jurist, om du verkligen är jurist så får du väldigt gärna kontakta mig på daniel.lindsath@liberalapartiet.se

03 maj, 2006 15:20  
Anonymous Anonym said...

Nationalencyklopedin, "Demonstrationsfrihet":
"Varje medborgare är i regeringsformen (RF 2:1) garanterad demonstrationsfrihet ... (Denna) är inte absolut utan får begränsas, men endast av hänsyn till rikets säkerhet, till ordning och säkerhet vid sammankomsten eller demonstrationen, till trafiken eller för att motverka farsot (RF 2:14). För att en demonstration skall erhålla samhällets skydd måste tillstånd till demonstration sökas hos polismyndigheten.

Ett ordningsproblem är att en laglig demonstration med tillstånd kan mötas av spontana olagliga motdemonstrationer utan tillstånd."

Men två man, som bär en banderoll med citat ur talarens bibel, och som inte begär "samhällets skydd" -- kan en sådan minidemonstration i någon reell mening uppfattas som ett ordningsproblem?

03 maj, 2006 19:11  
Anonymous Anonym said...

haha. det är ju nästan för uppenbart att det är 99% töntliberaler som hänger här och att ni desssutom ser ett seriöst politiskt värde i detta är ju ännu mer löjeväckande. för övrigt tycker jag det var synd att sossen i fråga inte nitade era fula liberaltrynen istället för att ta eran banderoll.

03 maj, 2006 22:34  
Anonymous politisk landsaflykting said...

Men ge er. Poliserna är ju otroligt tålmodiga och inte speciellt ovänliga heller. De förklarar att ni står olämpligt vilket de ju har fog för eftersom de just bevittnat minst två socialister som helt klart ogillade det ni håller på med.

Stick till Gulag, ditt javla kommunist svin...

03 maj, 2006 22:48  
Anonymous Politiks landsflykting said...

haha. det är ju nästan för uppenbart att det är 99% töntliberaler som hänger här och att ni desssutom ser ett seriöst politiskt värde i detta är ju ännu mer löjeväckande. för övrigt tycker jag det var synd att sossen i fråga inte nitade era fula liberaltrynen istället för att ta eran banderoll.

Stick till Gulag, ditt javla kommunist svin....

03 maj, 2006 22:50  
Anonymous politisk Landsflykting said...

Ni blev inte bussade till Bergsjön, hamnade inte på häcken, ingen lemmar har vridits ur led, ingen har anmälts för våldsamt motstånd av blåljugande snutar, inte ens ett blåmärke finns att visa upp. Ni har en del svensk vardagsrepression kvar att pricka av.

Helt enkelt for att det inte var maskernade antifascister som kastart gatusten.

Stick till Gulag, ditt javla kummunist svin...

03 maj, 2006 22:54  
Anonymous Politisk Landsflykting said...

Mannen i film två är Claes Wennberg, förste ombudsman för Socialdemokraterna i Gbg och alltså den högste antällde funktionären. Det här är bättre än ni tror.

Herre javlar, detta ar ju underbart... pampvalparna gor bort sig ingen!!! JO-anmal och meddela pressen for helvete!

03 maj, 2006 22:56  
Anonymous politisk landsflykting said...

"Och jag är inte det minsta sosse..."

Naha det ar du inte, men haller med, och indirekt stodja, etablesimanget det gor du...

Fy fan, det ar sa man spyr ju...

03 maj, 2006 23:01  
Blogger Alkanen said...

Politiks landsflykting, använd en trevligare ton är du snäll, annars tar jag bort dina inlägg.

03 maj, 2006 23:11  
Blogger Alkanen said...

Jadu anonyme fegis... Det är ganska typiskt socialister att vilja ta till våld så fort någon vågar säga emot dem på minsta lilla sätt. Det duger tydligen inte med egenmäktigt förfarande, utan man måste dessutom skada människor.

Fast visst, hela socialismen går ju ut på att skada individer, så varför inte...

03 maj, 2006 23:13  
Anonymous Anonym said...

Som några redan hintat så är just den där versen av Internationalen inte med i Socialdemokraternas version av sången. Det vet ni nog, egentligen. Att därför kalla det för "deras egen text" är direkt felaktigt. Internationalen är inte en socialdemokratisk sång. Den skrevs i samband med Pariskommunen, som ju inte har något med socialdemokratin att göra överhuvudtaget.

Den svenska versionen översattes visserligen 1902 och Hjalmar Branting hade visst något att säga om den också, så ni har åtminstone delvis rätt, men att kalla den "socialdemokratisk" är ett hån mot alla andra som sjunger den.

Internationalen som den sjungs av till exempel syndikalisterna innehåller naturligtvis versen ni tagit strofen ifrån också.

Förslag till framtida banderoller, också från Internationalen:

"Regeringarna oss förtrycka, slå ned tyrannerna, giv fred!"

Eller hela femte versen:

"Till krigets slaktande vi dragits,
vi mejats ner i jämna led.
För furstars lögner har vi slagits,
nu vill vi skapa evig fred.
Om de oss driver dessa kannibaler,
mot våra grannar än en gång,
vi skjuter våra generaler
och sjunger broderskapets sång."

04 maj, 2006 10:05  
Blogger Alkanen said...

Naturligtvis är det inte bara sossarnas sång. Däremot är jag ganska säker på att de sjöng med skatteversen när organisationen var yngre, i början av 1900-talet alltså.

04 maj, 2006 10:15  
Anonymous Anonym said...

Bra och kul, som satir. Men ni höll på aktionen något för länge. När ni anmodades att lämna demonstrationen så borde ni gjort det. Att "infiltrera" en demonstration som en organisation man inte stödjer står bakom är fel väg att gå.

Hade varit skillnad om det varit en mer frihetlig socialistisk demonstration, inte knuten till en enskild organisation eller parti. Då hade ni säkert fått stå kvar.

Tycker för övrigt att det är JÄVLIGT dåligt av polisen att inte ta bort demonstranter som uppenbart stör ordningen genom att pipa i visslor, kasta ägg(!) och annat. Sabotage av demokrati på ungefär samma nivå som att plocka bort röstsedlar för partier man inte tycker om, vägra dela ut post, etc.

/konservativ socialistliberal

04 maj, 2006 10:35  
Anonymous Anonym said...

Ett solklart fall av brott mot grundlagen. Det finns inget i lagen som förbjuder motdemonstrationer. Polisen ska förstås se till att bråk inte uppstår, men då ska de göra det genom att hindra att de två grupperingarna inte möts fysiskt, inte genom att stoppa den ena gruppens demonstration. De borde ha ställt ett par poliser framför er och skyddat er demonstration.

04 maj, 2006 10:39  
Anonymous Martin Svenson said...

Ja, Herregud!

Jag har också varit med om den idioti som heter Polislagen, paragraf 13.

Det är på tiden att vi startar en organisation, kanske "för en polis i tiden".

I en värld där ungdomar uppfostras till att ifrågasätta håller inte längre en allsmäktig polis som inte skall ifrågasättas. Polisen måste förändras, det här gamla "gör-vad-vi-säger" håller inte längre.

04 maj, 2006 10:41  
Anonymous Anonym said...

Hej bor och arbetar i USA.

Helt otroligt att detta får förekomma. Rättsövergrepp i enpartistaten. Tänkte flytta hem men såna här saker gör att man inte vill.

Bra jobbat! Synd att det inte finns fler som Ni i Svedala.

04 maj, 2006 12:22  
Anonymous O. Enforcer said...

tjena grabbar. jävla klockrent gjort måste jag säga. första maj är läskigt som fan och den dagen på året man helst håller sig inomhus för att slippa se sverige som nån jävla kommuniststat. hör gärna av er, jag går gärna med er nästa år med en liknande banderoll!

/O.

04 maj, 2006 12:41  
Anonymous Egil said...

Intressant är att den gemensamma nämnaren, som den ses av många här, tycks vara socialismen. För mig är det ett hån mot densamma att reagera fientligt mot er banderoll. Intolerans och maktfullkomlighet blir inte synonymt med vare sig kommunism, socialism eller kapitalism bara för att dess utövare använder sig av det. Använd detta till att förändra socialdemokratin istället för att i det tysta debattera den inför likasinnade. Att frasen "Båd stat och lagar oss förtrycka, vi under skatter digna ner" är tagen från en kontext då skatterna användes till krig och personligt berikande bör kanske nämnas när man säger "deras text". Skatter har inget egenvärde. Lagen tycks dock fortfarande förtrycka. Och staten gör inte tillräckligt för att hindra det.

05 maj, 2006 11:39  
Blogger Alkanen said...

Internationalen översattes till svenska år 1902. Sverige har inte krigat aktivt på några hundra år, så att påstå att skatterna användes till krig är kvalificerat skitsnack.

Inte nog med det. Idag ligger skattetrycket på gott och väl över 50 % av BNP (och en vanlig knegare betalar ca 65 % av sin totala lön till staten). År 1902 låg skattetrycket på knappt 8 %!

Källa: http://www.ekonomifakta.se/diagram____547.aspx

05 maj, 2006 12:10  
Anonymous Anonym said...

Underbart foto! Alltså totalitärstatsbilden.

05 maj, 2006 14:56  
Anonymous Tim said...

Det är hysteriskt kul att någon utanför partiet fortfarande tror att sossarna faktiskt är vänster, och att deras, och sprida grupper av aktivisters, beteénde representerar hela den socialistiska rörelsen... och jag påstår inte att någon sagt det rakt ut, men det är inte så svårt att läsa mellan raderna här.

Och va inte så taskiga mot polisen, dom har inget emot liberaler. Dom ser bara rött så fort det protesteras mot nåt.

05 maj, 2006 15:30  
Blogger Alkanen said...

Det hela beror givetvis på hur man definierar vänster. Eftersom jag själv är extremliberal så föredrar jag definitionen "Förespråkar statlig inblandning utöver skydd av naturrätten".

Moderaterna är tveklöst vänster, sossarna är en liten aning mer.

05 maj, 2006 15:47  
Anonymous Anonym said...

Hej!
Kanske visa lite mer förståelse nästa gång vänsterfolk berättar om polisbrutalitet och övergrepp?

/Daniel

05 maj, 2006 19:01  
Blogger Alkanen said...

Ja... Det är för jävligt att polisen ska lägga sig i när man bara är ute på lite kamratlig gatstenkastning. Dumma, dumma dom.

För övrigt kan jag inte minnas att jag tidigare nånsin skrivit nånting här om att vänstern förtjänar att utsättas för polisövergrepp.

05 maj, 2006 19:04  
Anonymous Anonym said...

Anonymous said...
Underbart foto! Alltså totalitärstatsbilden.
----------------------------

Ja tänk när ni står där själva.

Verkligen bra!

Verkligen!

05 maj, 2006 23:52  
Anonymous Johan Viberg said...

Hellre sossarna vid makten än moderaterna.

men ännu hellre: demokratiskt valda personer som KAN styra sverige på ett BRA sätt.

som det är nu så är det väl sossarna som är flest, dom utser rundgubben till ledare, han utser inkompetenta vänner som i sin tur utser inkompetenta släkingar till viktiga personer.

jag undrar hur många saker som man kan klaga på när det gäller regeringen...

När jag blir arton ligger min röst helt klart på Piratpartiet.

urgh, fan att man inte har rösträtt när man är sjutton!

PS. asbra blogg ;D

09 maj, 2006 11:20  
Blogger Alkanen said...

Nja... Hellre moderaterna vid makten än sossarna. Kanske inte för att moderaterna i dagsläget är bättre, utan för att vi behöver bli av med Partiet som har gjort sig självt synonymt med staten.

Själv är jag nog lite rädd för kompetenta sossar. De skulle nog kunna driva igenom sina idéer mycket mer effektivt än vad dagens politiker kan, och det låter som en hemsk tanke.

Det gläder mig att du tycker om min blogg, men jag hoppas du ändrar dig angående piratpartiet innan nästa val. Dels för att jag såklart vill att du röstar på oss istället =) men också för att enfrågepartier är lite suspekta, och piratpartier har massa skumma idéer som jag personligen tycker är helt åt helvete.

09 maj, 2006 14:01  
Anonymous Johan Viberg said...

Anledningen till att jag väljer PP om några år (får ju inte rösta än >_>)
är att jag kan i stort sett ingenting om alla dessa frågor som dom vanliga partierna pratar om, men jag anser att copyright/upphovsrätten är rent åt helvete och måste göras om, plus att jag som fildelare (inte så jätteaktiv dock) är trött på att bli kallad kriminell av regeringen. Dom vill bara se det negativa i fildelning. Och nu när det är prat om att fildelare ska få 100000+ euro i böter så blir jag rent ut sagt förbannad. Mestadels med tanke på att om det skulle gå igenom så skulle fildelningen troligtvis inte sluta men många procent av världens befolkning skulle bli 100000+ fattigare.

Så jag kommer nog vara piratpartist ett tag i alla fall ^_^
Men vem vet, man förändras kanske med tiden ;)

10 maj, 2006 14:22  
Blogger Wolfenstein said...

Men du sakner helt empati för artisterna som sjort arbete och inte får någon inkomst.

10 maj, 2006 17:13  
Blogger Alkanen said...

Råkade svara i fel tråd förut =)

Johan: det är ju precis där problemet ligger. Du vet var de står angående upphovsrätt, fildelning och patent, men du har ingen aning om vilka stolligheter de kan få för sig på andra punkter.

10 maj, 2006 17:43  
Anonymous Johan Viberg said...

hoppsan, så fel det kan bli ^^
undrade vart mitt inlägg tog vägen...

Saken är ju den att vad jag har förstått har dom inte tänkt göra någonting angående andra frågor. Men jag kan missförstå dig och jag kan också ha fel.
man är inte mer än människa =P

@wolfenstein
naturligtvis har jag empati för artisterna. men det är ju inte artisterna som tjänar mest på musiken dom gör, det är skivbolagen.
själv anser jag att artisterna skulle tjäna mer pengar på att göra sina skivor/spelaningar själva.
man ska trivas med sitt arbete, inte tvingas till att göra det, det gäller särskillt arbeten som musiker/skådespelare osv.

det är inte heller svårt att spela in en skiva hemma, jag och mina kompisar brukar spela in demos i skolan då och då. mest för kul, men om vi ville skulle vi mycket väl kunna lägga in det på en skiva, fixa spelningar och sälja skivan där.
går det bra så kan man ju ta sig högre upp osv.

naturligtvis har jag mina tvivel angående piratpartiet också.
en sak som jag kom att tänka på nu är: var gör skivbolagen av vinstpengarna?
vem betalar reklamen för en artists skiva?

ni får förlåta mig, men i min tillfälliga okunskap så kommer jag nog vara piratpartist ett tag till ^_^

Ni får ge mig en örfil om ni tycker att jag propagerar för PP. och om ni tycker det så ska jag sluta med det.
Jag är nöjd så länge systemet som det är idag ändras till det bättre.

10 maj, 2006 22:29  
Anonymous Johan Viberg said...

Varje gång jag ser Equilibrium så känner jag för att rusa in i regeringshuset med min Bo-stav :rolleyes: ^_^

en fråga jag har angående LP. hur gammalt är det och kommer det ställa upp i riksgadsvalet?

10 maj, 2006 23:16  
Blogger Alkanen said...

Så länge du håller dig saklig får du propagera hur mycket du vill.

Jag har själv undrat över varför i hela helvete artisterna envisas med att använda sig av skivbolag som verkar helt sinnessjuka. Det enda svaret jag kan komma på är "marknadsföring". Det är svårt att som liten artist marknadsföra sig själv och sprida sina skivor till så många skivaffärer och -siter som man skulle behöva.

Artisters eventuella dumhet är dock ingen anledning till att ta bort eller ändra upphovsrätten. De har all rätt i världen att sälja sitt arbete till skivbolag om de så önskar.

Det om det.

LP är relativt ungt, om än äldre än PP. Vi har funnits som förening/bolag sen början av 2005 och hade vårt andra årsmöte i mars i år. Vi kommer ställa upp i valet i september, och bland annat jag är en av riksdagskandidaterna.

Håller med om Equilibrium, underbar film =) Har du sett V for Vendetta än? Den ger verkligen gåshud. Vill gå och se den på bio igen, men har inte råd =(

10 maj, 2006 23:24  
Anonymous Johan Viberg said...

Naturligtvis har jag sett V för Vendetta =D
Jag och min kompis såg den på min dator med min 21 tums skärm =P
bio skulle naturligtvis vara häftigt.

det var en asbra liknelse med sossarnas fanor och equilibrium/V för vendetta som du gjorde.

En sak till jag funderar mycket på när det gäller PP är att om förslaget dom har går igenom är hur andra länder kommer ställa sig till sverige...
jag tror att somliga av deras förslag skulle passa bättre i en trevligare värld...

men nog om det.
Vet du några fler bra filmer i stil med Equilibrium/V för Vendetta? jag jämför gärna Rörelsen med tyranner på film ^_^

11 maj, 2006 12:00  
Anonymous pink kiss said...

intressantare kommentarer än några av de ovanstående finns bara inte. oavsett om personerna med banderollen var liberalister, socialister eller vänsterhänta SKA DOM HA RÄTT att hålla upp en freaking banderoll VAR (på allmän plats), NÄR och HUR dom vill utan att varken socialdemokratiska funktionärer eller poliser saboterar deras rätt att uttrycka sig fredligt. kom nu inte med några idiotiska kommentarer som inte hör till ämnet, typ det som redan skrivits (jag anser exempelvis inte att det är ok att kasta gatstenar och göra liknande saker). sanningen är att poliserna gjorde FEL, funktionären gjorde FEL och i ett civilt samhälle skulle DESSA bestraffas, INTE demonstranterna (vilket kan sägas vara fallet iom förvisningen).

i det ögonblick man kriminaliserar en åsikt, vilket skedde i gbg, har man tagit det första steget på ett väldigt sluttande plan som slutligen leder till våld. ett våld vi helt och hållet kan undvika med intelligenta medel, helt enkelt genom öppen debatt och argumentation, dvs dom klassiska verktygen för att främja ett kultiverat, civiliserat och värdigt samhälle.

att vi inte skulle ha rätt att demonstrera i princip när, var och hur som helst (jag talar inte om våldsamma upplopp nu) är fullständig bs. enda anledningen att ansöka om tillstånd [sic] är om man önskar polisskydd. gör du inte det så så får du väl skydda dig själv efter bästa förmåga. att sen som någon här gjorde påstå att demonstrationer är ett förtäckt hot om våld är i högsta grad en sanning med modifikation. det vittnar om ett inskränkt, endimensionellt synsätt. visst förekommer det, men det var knappast troligt att några liberalister med en banderoll gav sig ut för att uppvigla folkmassorna till angrepp mot sossarna, eller hur?

mitt råd är att INTE ansöka om tillstånd för framtida demonstrationer och att under själva demonstrationen informera polisen om att ni inte önskar deras hjälp samt att ni ämnar anmäla dom om dom inte respekterar er rätt att samlas och på laglig väg demonstrera er fredliga åsikt, MEN att ni också välkomnar en öppen dialog mellan er och era meningsmotståndare.

ge aldrig upp, ni har den moraliska rätten helt på er sida, oavsett hur vrickat sossar och poliser väljer att tolka lagstiftningen.

12 maj, 2006 04:52  
Anonymous Sergej said...

det heter väl som vanligt, ein land, ein volk, eine partei! (socialister var de allt i tyskland också). Såå underbart! Demokrati, solidaritet, yttrandefrihet är alltid sossarnas slagord, men bara på deras egna villkor. En sund disskussion är ju grunden till utveckling, kan man inte föra en sund disskussion så är det ett faktum att man ej kan försvara sina handlingar och i så fall ej bör handla.

17 maj, 2006 09:35  
Blogger Fredrik Lindholm said...

Tillbakablick till förrförra året.

10 februari, 2007 13:07  
Blogger Alkanen said...

Vad har ni skrivit nu på FB som gör att så många av er kommer hit nio-tio månader efter händelsen?

10 februari, 2007 13:43  
Anonymous Anonym said...

Yttrandefrihet finns bara om den är obegränsad. Man kan inte ha bara "en del" yttrandefrihet. Att inte få säga emot majoriteten under ett demonstrationstillfälle, kan situationen bli värre? Motverka statens krig mot oss individer. Leve yttrandefriheten! Tur att jag inte var med under demonstrationen, då hade jag nog varit död nu, för jag hade aldrig kunna svälja sånt förtryck.

05 april, 2007 12:11  
Anonymous Anonym said...

Jag delar inte er syn på fördelning och ägande, men sympatiserar med ert agerande.

Respekt

/frihetlig vänster

03 maj, 2007 17:37  
Blogger Alkanen said...

Sympati är nog så viktigt =)

Är du händelsevis en av alla de personer vi pratade med i tisdags?

03 maj, 2007 18:12  

Skicka en kommentar

<< Home