http://www.liberalapartiet.se

28 maj 2006

Sverige är fantastiskt

Gå till svensk sjukvård och be om att få ett 3D-ultraljud av ditt foster, och du får svaret att det bara är möjligt i Malmö och Stockholm, kostar 3000:- och du får bekosta resan själv. För detta får du titta på en monitor och se ditt ofödda barn i 3D, vill du faktiskt få med dig bilder hem så kostar dessa mellan 50 och 130:- styck.

Flytta blicken till Tjeckien, en tidigare öststat, som få svenskar skulle se som högutvecklat. Här finns dock möjligheten till 3D-ultraljud, och till skillnad från Sverige där det är en experimentell procedur, så räknas den i Tjeckien som rutin.

En trevlig detalj i frågan är att det i Prag kostar 1250 CZK för proceduren, ungefär 400–450:-. Lägg till flygresa ToR för så lite som 728:- (FlyMe*, 175:- i varje riktning plus skatter och avgifter på totalt 378:-), taxi till och från flygplatsen i Prag samt mat för totalt ungefär ett dygn och du är uppe i nånstans mellan 1500 och 2000:-

För denna kostnad, som är lägre än bara själva proceduren i Sverige, så får du alltså resa till Tjeckien, möjlighet att strosa runt i underbart vackra Prag, ett 3D-foto, ett 3D-ultraljud av ditt ofödda barn på VHS att ta med hem, och mat.Ingen kan ha undgått att vi i Sverige har världens högsta skattetryck, att sossar ständigt använder sjukvården som argument för att vi inte kan sänka skatterna, och att de allt som oftast tillochmed påstår att vi måste höja dem.

Hur kommer det sig då, att den subventionerade sjukvården i Sverige kostar mer än en ickesubventionerad bättre sjukvård utomlands, trots att man själv betalar flygresan till det andra landet?

Våra skatter ger oss varken billig eller överdrivet bra sjukvård, men det är ändå vad nästan alla tror, inte bara inom Sverige, utan internationellt. Varför sväljer vi dessa lögner? Varför låter vi staten stjäla våra inkomster utan att ens kräva något vettigt tillbaks?Lite mer info:
Kort om tekniken
Sjukhusets sida för 3D-ultraljud
FlyMe lågprisflyg
*Räknat på Göteborg<->Prag

:

Anonymous B110 said...

Var ligger felet? Enkelt att svara på för oss ser det varje dag:
landstingen.

Sköts så jävla dåligt att det gör mig mörkrädd. Speciellt nu i valtider. Man skär ner som FAN i början av mandatperioden, för att nu när det är dags att rösta slå sig för bröstet: "Se, vi har överskott i budgeten!" Tro det? Kanske för att det fortfarande handlar om samma summa pengar, men man har dragit ner på verksamheten?

Konkurrensutsätt vården och gör beslutsfattandet avskilt från politiken.

Därmed inte sagt att sjukvården ska vara offentligt finansierad, men sjukhusledningen (vilket landstinget i praktiken blir) ska inte vara politiskt tillsatt.

28 maj, 2006 16:17  
Anonymous Peder said...

Bra skrivet, men s-anhägarna kommer ändå bara att ignorera det och borsta bort det som borglig propaganda, för de vet att Sverige är bäst i världen på allt för det har Persson faktiskt sagt. :-/

29 maj, 2006 09:43  
Blogger Alkanen said...

Tack peder. Givetvis kommer vänstern se det som propaganda, så banala saker som verkligheten och fakta har ju inte hindrat dem hittills =)

29 maj, 2006 11:45  
Blogger Alkanen said...

Jag kikade lite på SJ:s hemsida igår, och de billigaste resorna jag hittat i klass2/öppen för Göteborg/Malmö ToR går på mellan 600 och 800:-

Detta är direkt jämförbart med resan till och från Prag så man skulle kunna plocka bort den delen helt ur beräkningarna.

Det innebär i sin tur att kostnaden för tjeckienresan inte blir totalt 1500-2000:-, utan snarare 1000-1500:-. Alltså hälften av att göra det i Sverige.

29 maj, 2006 11:48  
Anonymous Micke said...

Hade tänkt svara på LO bloggen men av nån anledning kan jag inte posta där utan hamnar i en spamfälla.
Broder Göran har nåt att säga om sjukvård.

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?a=397027

31 maj, 2006 00:20  

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home