http://www.liberalapartiet.se

21 april 2006

Elregleringar

Det verkar som om sossekratin har lyckats bra med sin propaganda.

Enligt en artikel i Expressen.

Expressen har i en serie artiklar granskat den avreglerade elmarknaden och bland annat berättat om prisbildningen, storbolagens uppköpsrundor och de rikligt avlönade toppcheferna.
Samtidigt som miljarderna rullar in till Vattenfall, Eon och Fortum, tvingas hushållen betala alltmer för elen.
Detta trots att politikerna lovade lägre priser när marknaden släpptes fri.

Är det inte intressant att de företag som tas upp är statsägda? Vattenfall ägs som bekant av svenska staten, Eon ägs till stor del av tyska staten och Fortum är finskstatligt.


Kostnaden för en kilowattimme el har i stort sett inte ändrats sen "avrelgeringen" (som kan diskuteras om den verkligen är någon riktig avreglering) för några år sen, däremot har skatten ungefär tredubblats från 10 öre per kWh till 30 öre.

Trots detta tror alltså folk, enligt en Temo-undersökning, att det är avregleringen som drivit upp priserna.

I runda slängar 49 % av befolkningen anser att alla elbolag borde vara statliga och 70 % tror att det är avregleringar som är orsaken till prishöjningarna på elmarknaden.

Det här ger oss ytterligare belägg för att avregleringen av elmarknaden är misslyckad. Elmarknaden är ett osedvanligt dumt område att avreglera. Det är ett område som är viktigt för samhällets alla funktioner, säger Sekos ordförande Jan Rudén.

Grattis... Idioten använder oppinion istället för fakta för att dra slutsatser om verkligheten. Subjektivismen och relativismen är ett faktum. Hur i hela helvete kan såna här människor få ha någon form av makt?

En analogi:
Livsmedelsmarknaden är ett osedvanligt dumt område att avreglera. Det är ett område som är viktigt för samhällets alla funktioner.

Vem kan säga emot att livsmedel är viktigt för precis alla? Vem är dum nog att tro att vi får billigare mat genom att införa Sovjet-inspirerade matköer? En och annan sinnesförvirrad ärkekommunist kanske, men ingen som klarar av att få godkänt i kärnämnena på högstadienivå.

Varför skulle då elmarknaden få det bättre av höga skatter, stagnerad utveckling till följd av monopol och höga priser eftersom det inte finns någon konkurrent att kämpa mot? Enkel logik säger att en riktig avreglering som tillåter konkurrenskraftiga produktionsmedel (t ex kärnkraft) skulle driva ner priserna, men logik är tydligen inte så populärt i dagens Sverige.

Som liberal vill man gärna tro att människor generellt har den intellektuella förmågan att klara sig själva, men ibland börjar man ju fundera...

Socialdemokratin, antagligen med miljöfascisterna i hasorna, har på ett mycket effektivt sätt lyckats misskreditera avregleringar för upp till sju av tio svenskar. Jag kan bara säga grattis, och påpeka att ni kommer få det land och den ekonomi ni så rätteligen förtjänar när ni väl lyckats driva Sverige helt i sank. Ett fyrfaldigt leve för socialismen.

:

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home