http://www.liberalapartiet.se

05 juni 2006

När människan skapade världen

Johan Norbergs föredrag och boksläpp i Göteborg i torsdags var en succé.

Trots förlusten av sitt hårsvall levererade han en underhållande och intressant redogörelse för sin syn på mänsklighetens situation de senaste två tusen åren.

Norberg drog fram fakta efter fakta om hur liberaliseringen har förbättrat världen. Han tog upp traditionella vänsterargument mot kapitalism, och påpekade hur de motbevisats gång efter annan, och hur vänstern hittar på nya argument tagna ur luften, bara för att få fortsätta hata liberala idéer. Hans teori om orsaken till detta är att de helt enkelt bär på en urgammal rädsla för förändringar, och en klassisk syn på ekonomin som ett nollsummenspel; om någon får det bättre, så måste någon annan få det sämre.

Givetvis är inte ekonomin något nollsummespel. Ett faktum som blir otroligt tydligt om man undersöker hur folk över hela världen har det idag jämfört med för tio, femtio eller hundra år sedan. Ofelbart är också att de länder som liberaliserat sin ekonomi är de som fått det procentuellt sett bäst. Exempel på detta är givetvis Sydkorea (jämfört med Nord-dito) samt Hong-Kong och Taiwan jämfört med Kina. Dessa visar att det inte är geografiskt läge eller ursprungskultur som är det viktiga för ett lands utveckling.

Norberg har ett sätt som i sin livsoptimism och glädje är engagerande och smittsamt. Om du får möjlighet att se honom tala, se till att göra det!


Lite halvt off topic vill jag nämna att diskussionen efter föreläsningen gick in på nanoteknik, nanoimmunförsvar och den väldigt läsvärda boken Diamond Age av Neal Stephenson. Eftersom Norberg själv nämnde denna bok, och dessutom hade med sig boken "The Man Who Was Thursday" så var jag efteråt tvungen att föreslå att han testar spelet Deus Ex någon gång, eftersom detta spel har tagit stor inspiration från båda dessa verk, och även har en bok med namn "The Man Who Was Friday" inbakat i spelet så man kan läsa delar av den.

Jag hoppas han testar det någon gång. Jag har aldrig varit med om ett spel som på ett så snyggt sätt bakar in liberala tankegångar och filosofi i handlingen.

Det om det.

:

Blogger Alkanen said...

Råkade visst ha "word wrap" på när jag kopierade texten från ett annat program, så det blev jobbiga radbrott överallt. Fixade till det nu.

Hoppas att ni som kör med RSS inte stör er allt för mycket =)

06 juni, 2006 09:39  

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home