http://www.liberalapartiet.se

02 augusti 2006

Patentansökan, del 3

Adam har varit här och vi har fortsatt jobbet på vår patentansökan. Han har fixat en skitbra ritning med tillhörande 3D-rendrering som såg riktigt snygg ut. Lite synd att man inte ska skicka med annat än själva ritningen i ansökan =)

Texten är på det stora hela klar, och jag ska skriva in det i ett LaTeX-dokument och korrekturläsa lite så fort jag har tid (vilken månad som helst alltså). Efter det är det väl bara att hosta upp fyra papp och hoppas att det går igenom.

Vi började diskutera om vi skulle starta ett bolag som får äga patentet också. Frågan är hur man gör det på smidigaste sätt. Det vore ju t ex trevligt att slippa betala 99 % av eventuella inkomster till staten. Någon av er liberala ekonomer som har bra tips? =)


Del 1
Del 2

:

Blogger Lagergren said...

Starta ett svenskt AB, men gå inte in som svenska privatpersoner. Ha ett holdingbolag någonstans, t.ex. British Virgin Islands. Har inte koll på europazonen längre, men förut kunde man göra bra grejer med belgiska moderbolag.

Betänk dock att det är ni som skall bevisa er oskuld mot skatteverket, inte tvärt om.

03 augusti, 2006 09:01  
Blogger Alkanen said...

Skyldiga tills motsatsen bevisats? Härlig rättssäkerhet.

Nu har vi dock inte planerat att göra något olagligt, vi vill bara få behålla åtminstone merparten av frukterna av vårt arbete =)

Hur funkar holdingbolag? Jag är inte det minsta insatt i företagsekonomi, jag har bara lite koll på macroekonomi och sånt som jag lärt mig när jag diskuterat med folk.

03 augusti, 2006 10:46  
Blogger Lagergren said...

Holdingbolag är bara ett bolag som äger andra bolag. Om holdingbolaget Alkanen BVI på Tortola avyttrar aktierna i det svenska aktiebolaget så är det betydligt meckigare för skattemyndigheten att beslå privatpersonerna Danne och Olle med fåmansbolagsbeskattning (hälften löneskatt) på sitt svenska aktiebolag än om Danne och Olle ägde det direkt. Särskilt som styrelser (förut iaf, det här har några år på nacken) var hemliga i en hel del karibiska bekvämlighetsflaggade bolag. Skall man vara ordentligt kriminell är det bara att montera ner BVI-bolaget sedan och skita i att betala skatt.

Något många svenskar gör är att ha bankkonton på slika ställen (Grand Cayman var populärt, men de har blivit så mesiga nuförtiden) och visakort knutet dit. Då kan man spendera pengar i Sverige som inte staten såg och slippa förmögenhetsskatt. Det gäckade skattemyndigheten länge, men man har börjat knäcka det nu. Man vägrar säga hur, men jag gissar att de har begärt in kreditkortsslippar från handlares svenska banker. Eftersom man måste visa id när man handlar med kreditkort i Sverige i tid och otid står säkert ett personnummer under din namnteckning. Busted. Det är alltså "svårt" för någon definition av ordet att få pengarna till Sverige sen, men inte fan sätter du in stora klumpar pengar på ditt svenska bankkonto om du jobbar svart heller.

Allt detta är så klart otroligt olagligt, och det är du som bevisar din oskuld.

De här killarna har funnits ett tag och kanske kan hjälpa dig begå brott: http://www.ujoffshore.com/, vilket självklart inte är något jag uppmanar till

03 augusti, 2006 16:06  
Blogger Alkanen said...

Hmm... låter inte nyttigt det där.

Tror jag ska kika lite på hur IKEA gör.

Tack för informationen hörredu, uppskattat.

03 augusti, 2006 16:12  
Blogger Lagergren said...

Men SKALL du starta bolag - se för fan till att tänka på konstruktionen. Det finns laglig och olaglig skatteplanering. Massor av dyra kostymnissar på PriceWaterhoue eller KPMG säljer dig gärna några konsulttimar à 2000 + moms för detta nöje. Borde inte behövas mer än kanske 8.

Svenskt fåmansaktiebolag skall du undvika till varje pris. Glöm inte att om du är fåmansbolag i fem sekunder är du det i fem år, oavsett om du har tusen institutionella delägare fem år senare.

Notera också att alla delägare som har samma arbetsuppgifter (hur nu skattemyndigheten i sin oändliga visdom vet det) räknas som en person. Alltså kan man inte ha ett företag med t.ex. 10 delägare som alla är t.ex. datakonsulter och tro att man inte är ett fåmansbolag bara för att man är fler än 4 som sitter på > 50% av rösterna.

Vidare defaultar aktiebolag som ägs av privatpersoner oavsett konfiguration till fåmansbolag och det är ett jävla helvete att bli av med den stämpeln. Prata med någon som kan innan du deponerar 100 papp aktiekapital hos bolagsverket.

03 augusti, 2006 16:17  
Blogger Alkanen said...

Svenskt aktiebolag är inte speciellt lockande alls.

Har funderat lite på ett brittiskt. En ltd-registrering ska bara kräva nåt pund i aktiekapital. Låter helt klart rimligare.

03 augusti, 2006 16:25  
Blogger Lagergren said...

Det är halvsvårt att bedriva verksamhet i sverige från ett utländskt bolag. Däremot går det utmärkt att överföra pengar mellan ett engelskt moderbolag och ett svenskt dotterbolag.

03 augusti, 2006 16:43  

Skicka en kommentar

<< Home