http://www.liberalapartiet.se

31 juli 2006

Knappnytt

Folket på knapp.nu har äntligen gjort ett femte avsnitt av serien Knappnytt!

Avsnittet är en kort instruktionsvideo för alla förstagångsväljare, och beskriver de olika politiska partierna ganska träffande =)

Tyvärr verkar dom ha fegat ur när det gäller sossarna. Alla andra partier hoppar de på rejält, men sossarna nämns inte ens explicit.

Tipstack: Simon Mann

PS. Lessen att jag har varit så kass på att uppdatera på sistone. Har varit bortrest en del, och när jag väl är hemma ser värmen till att jag inte orkar tänka ordentligt. Ska försöka skriva klart del två av kärnkraftsartikeln så fort som möjligt. DS.

25 juli 2006

Cafepress

Har äntligen startat min egen cafepress-shop och lagt upp några t-shirtar att sälja.

Adressen är http://www.cafepress.com/alkanen och än så länge finns det bara ett motiv, men det kommer fler.

Kan tänka mig att det motiv jag lagt upp just nu kan skapa lite kontrovers då det är min åsikt om Hizbollah och Israel. Motivet är starkt inspirerat av en annan bild vars upphovsman jag tyvärr inte känner till.

Det kommer komma fler artiklar framöver och jag kommer givetvis göra skamlös reklam här varje gång =)

20 juli 2006

Norberg, mästare i cynism?

Signaturen Dawwe skrev bland annat följande pärla i en av Resumés kommentarspalter:

De flesta intellektuella samhällsjournalister har ett vänsterperspektiv av ett uppenbart skäl, det är svårt att granska världen med en rik kapitalists ögon om man inte är väldigt cynisk som Johan Norberg.


Någon har bevisligen aldrig vare sig läst eller hört Norberg, för maken till optimistisk människa har jag bannemig aldrig träffat.

18 juli 2006

Polispådrag i Gamlestaden

Som tveklöst första källa kan jag rapportera att ett flertal polisbilar och skåpbilar från Skandia bevakning mötte upp utanför Konsum i Gamlestaden, Göteborg, och efter lite hektiskt diskuterande bröt mot varenda trafikregel jag kan komma på, och i ilfart med sirener och blåljus gav sig av mot centrum.

Undrar vad fan som hänt... Tänk om Konsum haft inbrott. Tur att jag köpte morgondagens frukost för några timmar sen.

Bodström tummar på rättssäkerheten ...

... igen.

Maken till klåfingrig människa finns fan inte utanför Partiet.

Nu har han föreslagit en lagändring som innebär att det ska vara lättare att konfiskera brottslingars egendom, även om egendomen inte kan kopplas till ett brott.

NWT skriver i sin artikel att reglerna bara får användas vid "allvarliga brott som kan ge sex års fängelse, samt vid exempel narkotikabrott och människohandel". Vad i helvete? Klumpar de ihop en frivillig transaktion mellan två vuxna individer (vilket narkotikabrott oftast är) med ett av de värsta brotten som finns (människohandel)?

Varför ska för övrigt narkotikabrott inte gälla under samma regler som andra brott, dvs att det ska krävas sex års fängelse för att denna utökade konfiskering ska kunna träda i kraft? Känns som om den käre Bodström tar efter USA:s War Against Drugs lite; där skyr man inga medel.

Enligt Bodström medför hursomhelst inte lagen något hot mot rättssäkerheten, samtidigt som Gunnel Lindberg, överåklagare på JD, säger att lagen inneäbr en sänkt bevisnivå som förenklar arbetet för åklagare:
Vi får möjlighet att gå lite längre. Om man till exempel hittar oförklarliga mängder pengar och saker hos Hells Angels kan man begära att domstolen förverkar [konfiskerar, egen anm.] det, även om man inte kan visa att det kommer från ett särskilt brott en viss dag.


Bra att veta ... har man "oförklarliga mängder pengar" (och allt över existensminimum är nära nog oförklarligt i det här skitlandet) och dessutom har rökt lite hash, så får polisen nu konfiskera ens egendom. Känns jävligt skönt att veta.

Men, inte nog med det, lagändringsförslaget innebär också att reglerna ska kunna riktas inte bara mot den dömde själv, utan även mot hans närstående och eventuella bolag han äger. Ingen ska gå säker ifall de känner en brottsling!

Storebror Bodström arbetar sig enträget vidare mot ett Minitru och ett Minilove, där han själv kan bestämma vad som är sant, och med effektiva medel "berätta" det för oss.

15 juli 2006

"Svar" på insändare

Insändare i dagens NWT:
Återger här en insändare ur dagens NWT (Nya Wermlands-Tidningen). Det är ett svar på en tidigare insändare som jag tyvärr inte får tag på, för mina kära föräldrar har lyckats använda just den tidningen (dock ingen annan) i botten på en kompost.

Hoppas att det går bra ändå.

Ingen terrorism från Palestina

Du kan inte mena allvar?

Börja prata om brott mot folkrätten, statsterrorism och övervåld -- från palestinskt håll!

Det är fullkomligt absurt och liknar mest ett dåligt skämt.

De palestinska Kassamraketerna är hemgjorda vapen, metallrör fyllda med krut, som åstadkommer väldigt små skador och inte på något sätt är jämförbara med den israeliska armens moderna vapenarsenal och stridsvagnar som används utan återhållsamhet.

Naturligtvis är det svårt att få tillförlitlig information om vad som händer i området och vanskligt att prata om siffror, men för att sätta det hela i någon sorts perspektiv säger bland annat Ha'aretz och Ynetnews att sedan den israeliska armen invaderade Gaza denna gång har cirka 10 hemgjorda raketer skjutits in över israeliskt område och orsakat mycket liten förstörelse, inga personskador.

Under samma tidsperiod har den israeliska armen avfyrat över 5000 granater och minst 20 missiler i Gaza, dödat över 40 och skadat 120 människor.

För att inte tala om vilken humanitär kris som skapats i Gaza av att de israeliska styrkorna systematiskt förstör elförsörjningen, tillgången till färskt vatten, den lilla infrastruktur som finns och isolerar de boende i en kollektiv bestraffning av ofattbar proportion.

Det här är inget nytt, Israels övergrepp pågår dagligen.

Skillnaden mellan den välrustade armen och den fattiga moståndsrörelsen blir bara ovanligt tydlig med denna invasion.

Omvärlden verkar ha glömt är att att som ockuperat folk är det palestinierna som har folkrätten på sin sida och rätt till väpnat försvar.

Den lilla kritik som Göran Persson vågade sig på i Ekot var på tiden, om än i fegaste laget.

Det är oförlåtligt att inte kritiken är större mot Israels fyrtioåriga ockupation, illegala murbygge och just nu fullständigt överdrivna invasion.


Maria



Intressant resonemang. Har man sämre utrustning än sin motståndare, så har man automagiskt det moraliska övertaget. LP:s ordförande Andreas Agorander sammanfattade tänkandet enligt följande>
En ensam mördare har inte i närheten lika mycket och lika bra vapen som svenska statens polis, alltså har han rätt.
>Spelar det sedan någon roll hur stor skada palestinska terrorister gjort under den senaste attackvågen från Israel? Av större vikt bör alla självmordsbombare vara, och alla imamer och liknande som dag efter dag uppmanar unga palestinier till att bli självmordsbombare, som lär dem att alla judar måste utrotas och att Israel ska raderas från kartan. Hur ska det någonsin kunna bli fred när sådan indoktrinering pågår?

Sen att Hamas, en erkänd terror-organisation, sitter som ledande grupp lär inte göra saken bättre.

Att sen hävda att omvärlden inte kritiserar Israel tyder också på en ganska rejäl världsfrånvändning. Det enda man hör i tidningar och på TV i det här landet i frågan, är ju just att Israel är genomonda och det är jättesynd om alla stackars palestinier som känner sig manade att bomba skolbussar och grejer.

Jag säger inte att allt som Israel gör är rätt, men att påstå att Israel är terroristerna och att stollarna i Palestina bara är stackars utsatta underdogs är fanimej naivt så det förslår.



Om någon skulle råka ha NWT från den 6/7 skulle jag bli otroligt tacksam om ni skulle kunna skriva av insändaren av Birgitta Janal och ge till mig.

14 juli 2006

Östros

Såg just Östros på Aktuellt. Grabben tror på allvar att flygskatten kommer påverka turismen. Han har koll, känns skönt att vi styrs av intelligenta och verklighetsbundna personer.

Däremot verkar det som om sossarnas nya näringslivsplan kommer favorisera turismen. Känns ... logiskt.

Regeringsbyte 2006!

13 juli 2006

Urskogen

Sitter vid köksbordet i föräldrarnas villa ute i den värmländska urskogen (nja, men ändå =), runt 500 m från vattnet (eller kanske 1 km om man vill till en vettig badplats) och lider.

Det kan tyckas som en idyll, men sanningen är något helt annat. Denna, till synes perfekta, plats är egentligen en ondskans hemvist, där hederliga människor dagligen utsätts för en tortyr av närmast obeskrivliga mått.

Jag ... har ... ingen ... vettig ... datoraccess.

Förstår ni!? Jag sitter här vid ett bärbart gammalt härke på 266 MHz, 64 MiB RAM och en upplösning på 800x600 px och fjärrstyr min dator därhemma för att kunna göra något vettigt alls. Datorn är så seg att det knappt går att använda den till att surfa med, utan det går snabbare att köra via VNC. Tyvärr är upplösningen på datorn därhemma aningen högre än sagda 800x600, så jag måste scrolla runt som en tok för att kunna göra något. Har redan sänkt från 1280x1024 till 1024x768, men lägre än så går bannemig inte =/

Jag satt uppe till kl 2 igår natt för att få igång X och KDE så jag skulle kunna göra något alls. Fram till dess fick jag snylta på en kompis dator för att kunna skriva här och kolla mail/ICQ osv.

Nåja, allt är inte bara hemskt. När jag bara hade Debian i textläge fick jag ypperligt tillfälle att programmera, och har därmed påbörjat ett projekt med evolutionär C-kod som jag har tänkt använda tillsammans med Andreas Agoranders spel Droid Battles för att skapa små robotar som lär sig själva att slåss bättre. Ska bli kul att se om det funkar, eller om de blir helt oanvändbara.

Adam meddelade nyss att han fortsatt jobbet med vår patentansökan också, så jag ska försöka få tag på honom när jag kommer hem igen så vi kan få det lite närmare inskick, och jag kan få ytterligare ett inlägg i min lilla följetong om patent (del 1, del 2).

Tjipp och hej på er! Mer om kärnkraft kommer när jag är åter i Götet och faktiskt kan göra efterforskningar utan att få självmordstankar.

11 juli 2006

Öppet brev till Västtrafik

En kompis skrev följande brev till Västtrafik för några dagar sen. Jag undviker att skriva namnet, men han läser bloggen lite då och då så vill han ge sig till känna så får han göra det själv =)

Hej Västtrafik!

Jag har nu spenderat en halvtimme i 35-gradig värme i väntan på ett av era tåg. Tydligen (något som bara är hörsägen, eftersom ni inte känner något ansvar att informera era kunder) så hade ett tekniskt fel inträffat på tåget, vilket innebar att tåget över huvud taget inte infann sig på stationen i fråga. Att vi på stationen hade kunnat välja ett alternativt färdsätt står ju klart, men när Ni brister så fatalt i att informera oss passagerare om att tåget över huvud taget inte behagar infinna sig, eller ens att det är försenat så svävar vi i total okunnighet om vad det finns för alternativ. Istället stod passagerarna (kunderna) kvar på perrongen och väntade, tills inga andra alternativ fanns kvar. För min del slutade dagen med att jag inte kom fram till min destination över huvud taget. Är det att visa sina kunder hänsyn? Har inte Västtrafik som erbjuder sina tjänster - till ett orimligt högt pris - en skyldighet att upplysa sina kunder om förseningar, bortfall av rutter och andra avvikelser av tidtabellen? Eller lever kanske Västtrafik i en skyddad bubbla, där kunderna bara är en oönskad bieffekt av lönsamheten av verksamheten? En sådan nonchalans har jag nog inte hört talas om inom något område av tillhandahållande av tjänster. Mitt tålamod har tagit slut, för det här är tyvärr bara EN händelse av många fler som drabbat mig på Västtrafiks rutter. Jag blir inte förvånad över att folk hellre tar bilen än åker buss och tåg, när man som kund inte har några som helst rättigheter. Vem ska ställas till svars? Vem upprätthåller kundernas intressen? Jag antar att svaret på båda frågorna tyvärr är "Ingen"...

Det här brevet skickas även ut som ett öppet brev till Västtrafik i Tidningen för Skaraborgs Län, Skaraborgs Läns Allehanda och GöteborgsPosten.


Personligen skulle jag vilja tillägga att de jävla högtalarna som med jämna mellanrum utropar "Västtrafik informerar" följt av nånting helt ohörbart borde ses över så man hör vad satan de säger. De funkar på kanske tre ställen i hela Göteborg...

08 juli 2006

Lättlurad?

Var just nere och köpte nödproviant för dagens strid mot SJ (ska alltså åka upp till de värmländska urskogarna) och såg nåt i stil med följande på GT:s löpsedel:
Tonårsflickor lurade till grova sexlekar på egna webkameror


Jag har inte läst tidningen, och lyckas inte hitta något om det på GT:s hemsida, så jag får göra några antaganden:
Jag tror att tjejerna i fråga helt enkelt lekte framför webkameran hemma medan de chattade med nån på internet.

Då är frågan, hur fan kan man LURAS till att leka grova sexlekar med sig själv, och visa upp det för nån annan? När man är tonåring så borde man förstå vad det är man sysslar med, eller?

Beslöjat Liseberg

Så Liseberg blev DO-anmält när de avvisade en arbetssökande med ursäkten att hon bar slöja, DO bestämde att Liseberg hade fel och kvinnan i fråga fick inte bara jobbet, hon fick en specialsydd slöja samt 15 000:- i skadestånd.

Kul för henne, och visst är det puckat att inte anställa en person bara pga ett litet klädesplagg, men visst fan är det Lisebergs rättighet att anställa — samt undvika att anställa — av vilka jäkla anledningar de vill?

Med vilken rätt bestämmer staten vilka personer ett företag ska anställa? Med vilken rätt avgör DO vilka kriterier som är acceptabla när det gäller att välja arbetskraft?

06 juli 2006

Hoppla

Stackars Alan Newton satt oskyldigt fängslad i 22 (!) år för våldtäkt.

Polisen skyllde på att bevismaterialet var borttappat, ända tills organisationen Innocence Project lyckades leta rätt på det och fria honom. Tydligen låg bevismaterialet exakt där det skulle finnas, trots att polismannen på NYPD påstod att han inte såg det när han letade första gången en bevisprövning efterfrågades, för tolv år sedan.

Stackars sate... Hur återbetalar man någon över 20 år av dennes liv? Det hemska är att det finns åtskilliga likadana fall, och absolut inte bara i USA, utan här hos oss.

Läs gärna hela press-meddelandet.

Tipstack: Strongliquid

Mer tågresor

Min avsmak mot SJ har inte direkt minskat sen sist.

Jag bokade nyss tågbiljett eftersom jag ska upp och hälsa på familjen en sväng nu när jag har semester från mitt exjobb (kan man ha semester i exjobbet? =) och mest för att det kunde vara kul, så valde jag att jämföra priset på min Klass 2-biljett med Just nu 1 klass och möts av följande:

Du har valt en ogiltig kombination av biljett och resenärstyp. Man får inte välja biljettypen Just nu 1 klass om man valt resenärstypen Ungdom.


Vad är det för jävla stil? Är man diskvalificerad från Klass 1 bara för att man är under 26? Okay för att man kanske inte får nån ungdomsrabatt om man åker där, men det går ju att meddela på ett mycket trevligare sätt.

Hoppas för övrigt att det regnar på lördag. Ser verkligen inte fram emot tågresa i det här vädret på SJ:s sunkiga, stekheta tåg.

04 juli 2006

Fourth of July

Congratulations, America!

I might just get a small bottle of sparkly wine, to celebrate the birth of a free nation, tonight when I get home from work.

Darwin

Det verkar som om kreationisterna har vunnit en del av sina strider angående kreationism vs evolution. Suck...

01 juli 2006

Kärnkraft

Idag firar vi tankeförbudslagens[1][2] avvecklande! Jag vet inte hur ni har tänkt hedra denna hoppets och framtidens dag, men jag har tänkt leka ingenjör!


Nåja, lite mer seriöst:

Natten till idag ändrades alltså lagen om kärnkraft, och nu är det återigen fritt fram att forska i, och planera kärnkraftverk. Med lite tur så kanske, kanske vi även kommer få bygga kärnkraftverk någon gång i framtiden. Det vore väldigt trevligt eftersom det sannolikt skulle sänka elpriserna en hel del, och göra oss mindre beroende av olja, kol och andra mer eller mindre kassa el-källor.

Nu är jag väldigt medveten om de problem som folk ser med kärnkraft.

Avfall och förvaring


Ett av de populäraste brukar vara att kärnavfallet är så fruktansvärt farligt, och att vi inte vet hur vi ska förvara det.

Nu stämmer det givetvis att t ex plutonium är ett av de farligaste ämnena vi känner till; det räcker med att andas in så lite som ett mikrogram för att få lungcancer, och kommer man upp i storleksordningen milligram så kommer man sannolikt få lungfibros[3][4] vilket är väldigt, väldigt onyttigt.[5]

Den fysiska hanteringen av avfall är däremot inte speciellt farlig i dagsläget eftersom vi har teknik och skyddsutrustning som ser till att vi inte behöver utsättas för eländet. Dessutom finns det tekniker för att plocka ut nästan allt uran och plutonium ur använt kärnavfall, och återanvända det.[6] Detta innebär att ämnena med lång halveringstid mer eller mindre plockas bort ur beräkningen, och de som blir kvar har en avsevärt kortare halveringstid.

Faktum är att efter ca 40 år i mellanlagring så återstår bara ca en tusendel av strålningsintensiteten i avfallet.[7]


Härdsmälta!


Se bara på vad som hände i Tjernobyl och Three Mile Island. Kärnkraftverk är farliga och går sönder!

Nja, inte riktigt. Kraftverket i Tjernobyl var erkänt puckat konstruerat och pressades över bristningsgränsen av politiska skäl.[8] Även om det är tragiskt, så måste ändå det faktum att bara ett drygt femtiotal människor miste sina liv pga denna olycka[9] anses vara relativt milt, även om givetvis ännu fler har drabbats av sjukdomar och missbildningar.

Harrisburg-incidenten var däremot en fullkomlig succé rent säkerhetsmässigt; trots härdsmälta så har inte en enda person dött till följd av strålningen. Kraftverket var så välbyggt att utsläppet kunde renas innan det lämnade byggnaden, och motsvarade ungefär ett års utsläpp från samma verk i normal drift.[?]

Moderna verk behöver dock inte ha problemen som Chernobyl och Three Mile Island hade, eftersom de går att bygga med passiv säkerhet, vilket innebär att de kräver aktiv styrning för att klyvning ska kunna genomföras alls.

Terrorism!


Vad händer om terrorister flyger in i ett kärnkraft med ett flygplan? Det måste ju gå sönder fullständigt och dränka oss alla i radioaktiv sörja!

Ta en titt på följande testfilm för mitt svar på den invändningen =)




Har fått fler invändningar av Magnus Persson som jag gärna skulle vilja ta upp och bemöta, men jag ska strax iväg och fira med en bio och förhoppningsvis en fika och diskussion med några kompisar efteråt, så det får bli till veckan =)



Källor:
[1] Notisum.se - lag 1984:3 om kärnteknisk verksamhet
[2] Wikipedia - Tankeförbudslagen
[3] Karolinska universitetssjukhuset - Lungfibros
[4] Universitetssjukhuset i Lund - Lungfibros
[5] Bored? Build a nuke!
[6] Wikipedia - Nuclear Reprocessing
[7] World Nuclear Association - Chapter 5
[8] Wikipedia - Chernobyl disaster, causes
[9] Patrick Moore - Going nuclear
[?] Hittar tyvärr inte källan